Nesvakidašnja priča čitateljke Danasa: Nabola se na eksere u GSP-u, vozač nije znao srpski, a nadležni? 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Čitateljka Danasa Ivana V.  iz Beograda obratila se našoj redakciji sa molbom da joj pomognemo, jer ne zna ko je odgovoran za to što se povredila u autobusu GSP-a, a osiguranje neće da joj isplati odšetu. Naime, ona se povredila 24. maja ove godine na liniji 32 gradskog prevoza tako što je sela na sedište na kojem se nalazilo između pet i sedam eksera, što je rezultiralo, kako je navela, ozbiljnim ranama i ogrebotinama na njenoj desnoj nadlanici.

„Na sedištu autobusa bilo je 5-7 eksera. Povredila sam ruku, imala sam krvarenje koje je trajalo više od sat vremena“, ističe naša čitateljka.

Kako kaže, odmah je obavestila vozača, koji nije mogao da napiše izveštaj zbog nepoznavanja srpskog i engleskog jezika. Incident je prijavljen policiji, a Ivana V. je dobila medicinsku pomoć, primivši dve injekcije za tetanus.

„Slučaj je prijavljen policiji u Vojvode Milenka 25. Fotografije sedišta je pogledao policajac. Rane je takođe pogledao policajac. Lekarska dokumentacija je dostupna“, navela je ona.

Međutim, osiguravajuće društvo „Dunav osiguranje“ odbilo je njen odštetni zahtev. U obrazloženju su naveli da prevoznik nije odgovoran za ispravnost sedišta u vozilima koja koristi za prevoz putnika.

„Kako može da ne bude odgovoran? Platila sam kartu, sela na sedište, ogrebala se na eksere. Ako prevoznik nije odgovoran, ko je onda?“ zapitala je ona.

Ona takođe smatra da ovo nije izolovan slučaj, tvrdeći da u beogradskom gradskom prevozu postoji veliki broj vozila koja nisu tehnički ispravna, ali i dalje aktivno prevoze putnike.

„Nisam jedina. Ima autobusa koji izgledaju još gore. Pre su me sitnije povrede ostavile u ćutanju, ali ovog puta sam morala da prijavim.“, istakla je naša čitateljka.

Zapitala je i šta je sve potrebno uraditi da bi se skrenula pažnja nadležnih i javnosti na loše stanje autobusa u gradskom pravozu, kao i da li u Srbiji sve mora da se rešava protestima i pisanjem peticija.

„Šta još treba da uradim? Da organizujem protest? Da pišem peticiju? Ili da kontaktiram Aleksandra Vučića, jer na njegove mitinge sigurno idu i direktori Dunav osiguranja?“, upitala je naša čitateljka.

Država, kaže ona, daje ogromne pare za osvajače medalja na olimpijskim igrama a nije u stanju da popravi sedišta u autobusima Gradskog saobraćajnog prevoza.

Postavila je i pitanje da li bi Dunav osiguranje isto postupilo da je u pitanju bio neki poznati sportista

„Da se, na primer, povredio Novak Đoković, sigurno bi platili štetu. Ali, pošto sam obična građanka, njima to nije važno“, navela je Ivana V.

Na kraju je postavila pitanje odgovornosti nadležnih institucija i preduzeća, ističući da bi isplaćivanje štete povređenim putnicima verovatno ubrzalo popravke neispravnih sedišta i vozila u javnom prevozu.

Redakcija Danasa je povodom ovog sluačaja kontaktirala info služb GSP-a oni su vezu prebacili na osiguranje, a od njih nismo dobili nikakav odgovor jer se nisu javljali na telefon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari