Devet boraca radikalne palestinske grupe Islamski džihad ubijeno je u subotu u izraelskim vazdušnim napadima na pojas Gaze, a jedan Izraelac podlegao je ranama zadobijenim u raketnom napadu na jug zemlje. Ti sukobi su najkrvaviji od primirja uspostavljenog krajem avgusta.


U prvom izraelskom vazdušnom napadu, u subotu rano posle podne, pet Palestinaca iz vojnog krila Islamskog džihada poginulo je u jednom kampu za obuku u blizini Rafe. Još dva borca poginula su u večernjim napadima, a iz hitne pomoći saopšteno je da su dva tela nađena na zapadu enklave. U tim napadima je povređeno nekoliko ljudi. Bombardovanje je nastavljeno tokom noći.

U saopštenju, koordinator UN za bliskoistočni mirovni proces Robert Seri pozvao je na mir. Na južni deo Izraela u subotu je palo više od 20 raketa, saopštile su izraelske vlasti. Na meti su bila naselja Ašdod, Gan Javneh i Aškelon, koji se nalazi u blizini granice s Gazom. Odgovornost za te napade preuzeli su Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine.

Jedna osoba preminula je u Aškelonu od teških povreda. Izraelska policija saopštila je da je još četvoro ljudi povređeno. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je da će, ako bude potrebno, „izraelski odgovor biti još oštriji“. Izraelska vojska saopštila je da je jedan njen avion izveo napad na „terorističku grupu koja se pripremala da ispali rakete dugog dometa sa juga pojasa Gaze“. Islamski džihad na to je odgovorio da izraelski napadi „neće proći nekažnjeno“ i da „cionistički neprijatelj treba da očekuje da će platiti visoku cenu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari