Naoružane palestinske grupe gađale su juče raketama južni Izrael, što je izazvalo uzvratne udare Izraela na pojas Gaze i obnavljanje nasilja u toj oblasti. Tokom vikenda obnovljeni su sukobi, prvi put od kada je Izrael krajem 2008. i početkom 2009. sproveo vojnu operaciju da zaustavi raketiranje svoje teritorije iz Gaze. Od početka 2009. Izrael i pokret Hamas, koji je na vlasti u Gazi, uglavnom su poštovali prekid vatre.


Radikalni pokret Islamski džihad preuzeo je odgovornost za jučerašnje raketiranje i naveo da su ispaljene dve rakete na grad Berševa u pustinji Negev i treća na luku Ašdod, nedaleko od pojasa Gaze. Prema izveštajima dve strane, u napadima je poginuo jedan borac Islamskog džihada i povređen je jedan izraelski civil. Predsednik Vlade Izraela Benjamin Netanjahu obećao je odlučnu akciju protiv palestinskih „terorista“.

– Nijedna država ne bi tolerisala raketne napade na svoje gradove i na svoje građane i država Izrael to svakako neće tolerisati – rekao je Netanjahu u izraelskom parlamentu posle najnovije eskalacije nasilja.

U izraelskom napadu na Gazu u utorak poginulo je osam Palestinaca – četvoro civila i četiri borca Islamskog džihada.

Najmanje 25 ljudi je povređeno u eksploziji u autobusu koja se dogodila juče nešto posle podneva blizu autobuske stanice na glavnom ulazu u Jerusalim. Eksplozija je odjeknula u celom Jerusalimu i izbila je prozore na dva autobusa puna putnika. Policija nije navela šta je uzrok eksplozije. Poslednji samoubilački napad u Jerusalimu dogodio se 2004. godine.

Kontroverzni zakoni

Izraelski parlament usvojio je kontroverzni zakon kojim se osuđuju organizacije koje obeležavaju „Nakbu“, odnosno egzodus Palestinaca nakon kojeg je stvoren Izrael. „Novi zakon odnosi se pre svega na arapsku manjinu u Izraelu što je u suprotnosti sa osnovnim vrednostima demokratije i slobode“, ocenila je Asocijacija za civilna prava u Izraelu. Kneset je u utorak usvojio još jedan kontroverzni zakon kojim se malim seoskim zajednicama dozvoljava da odbace osobe, u praksi Arape, koje žele da se nasele među njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari