Godinama vlada uverenje da je američki savez sa Izraelom dobar za SAD. Kada, međutim, izraelski premijer stigne danas u Vašington da izgladi odnose da Belom kućom, poljuljane u proteklih nekoliko meseci, biće postavljeno pitanje koje je donedavno retko ko postavljao: Da li je Izrael ili trenutna vlada te zemlje svojom politikom ugrožava američku bezbednost i američke trupe?

Netanjahu će, tvrde upućeni, nastojati da se predstavi kao nužni saveznik u borbi SAD protiv islamskog terora. No njegovo dosadašnje insistiranje da izgradi jevrejska naselja u Istočnom Jerusalimu, što je uzrok dubokih pukotina u odnosima sa Vašingtonom, izgleda kao dokaz nedostatka ozbiljnih interesa za uspostavljanje palestinske države, tvrde analitičari. Takođe, to se posmatra i kao podgrevanje neprijateljstava prema SAD u drugim delovima Bliskog istoka i šire, jer se Amerika doživljava kao izraelski štit.

Proteklih nekoliko meseci Barak Obama uporno je naglašavao da je rešenje izraelsko-palestinskog sukoba od „vitalnog značaja za nacionalnu bezbednost SAD“. Njegov potrpedsednik Džozef Bajden, koji se sukobio sa Netanjahuom, smatra da izraelska politika ugrožava američke trupe u Iraku i Avganistanu. Visoke ličnosti u američkoj vojsci, među kojima i general Dejvid Petreus, koji je komandovao u Iraku a sada u Avganistanu, smatra da je „nastavak izraelske okupacije palestinskih teritorija prepreka za rešenje ova dva rata“.

Obama će danas izvršiti jači pritisak na Netanjahua da proširi 10-mesečni moratorijum na izgradnju naselja na Zapadnoj obali koji ističe za dva meseca, svestan da bi nastavak izgradnje doveo u opasnost mogućnost pregovora Izraelaca i Palestinaca. Izraelski premijer najavljuje da je glavni cilj sastanka u Beloj kući da se utanače okviri direktnih mirovnih pregovora sa Palestincima. „Ko god da želi mir mora održati direktne razgovore zarad mira. Nadam se da će upravo direktni razgovori biti rezultat posete Vašingtonu“, najavio je Netanjahu uoči dolaska u SAD. Ipak, on nije izneo na koje je ustupke spreman naglasivši da se pozicija njegove vlade kada je reč o naseljima nije promenila. Poznato je da Mahmud Abas, palestinski predsednik, kao predstavnik druge strane, zahteva potpuno zamrzavanje izgradnje naselja kao preduslov za direktne pregovore.

S druge strane, šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman, koji je inače jevrejski doseljenik, javno je apelovao na Netanjahua da se odupre pritiscima da produži zabranu izgradnje naselja, navodeći da davanje ustupaka Palestincima ne daje rezultate. Septembar će biti „veliki test“ za Izrael, kaže Liberman.

Prošle nedelje, lideri iseljenika upozorili su da će „otpočeti sukobe“ ukoliko im ne bude dozvoljeno da obnove izgradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari