Izraelski premijer Benjamin Netanjahu juče je, dva dana pre parlamentarnih izbora, javno ponudio mesto ministra finansija svom potencijalnom rivalu Mošeu Kalonu. Predsednik izraelske vlade zapravo nastoji da se uhvati u koštac sa svojim glavnim protivnikom na predstojećim izborima, partijom levog centra Cionističkom unijom, ocenjuju dobri poznavaoci prilika. Moše Kalon, nekadašnji član Netanjahuove Likud partije, čija novoformirana stranka može da bude odlučujući faktor na predstojećoj izbornoj utakmici, odbio je ponudu izraelskog premijera kao predizbornu taktiku.

Do sada nijedna stranka nije osvojila većinu u Knesetu, koji ima 120 poslaničkih mesta, te se lideru partije koja ima najviše šanse da formira većinsku koaliciju, poverava mesto na čelu Vlade, podsećaju dobri poznavaoci prilika. Prema poslednjim rezultatima anketa javnog mnjenja, Cionističkoj uniji će pripasti između 24 i 26 poslaničkih mesta, a Likudu između 20 i 22. Međutim, čak i u slučaju da Likud bude brojčano nadjačan, Netanjahu se uzda u formiranje šire desničarske koalicije da bi sebi obezbedio još jedan mandat, naglašava analitička javnost.

„Ako ja budem taj koji će formirati Vladu, on (Kalon) će biti u koaliciji. Bez obzira na broj osvojenih mandata (u slučaju njegove pobede), on će dobiti portfelj ministra finansija“, rekao je Netanjahu za Radio Izrael, prenele su agencije. Nekadašnji ministar za komunikacije Kalon zadobio je podršku Izraelaca zahvaljujući promovisanju konkurentnosti na tržištu mobilne telefonije, čime je smanjio cene usluga. S Likudom se rastao 2001. nakon socijalnih protesta, a partiju Kulanu je osnovao posle izbora 2013. i sada je kandidat za ministra finansija. Iako se očekuje da bude Netanjahuov partner, nije isključena mogućnost da će se pridružiti koaliciji pod rukovodstvom Isaka Hercoga iz Cionističke unije.

„Do izbora je ostalo 48 sati, tako da nije bilo sumnje da će doći do takvog spina. Nisam tražio portfelj ministra finansija ni od Hercoga ni od Netanjahua, taj portfelj sam tražio samo od javnosti“, rekao je Kalon na izraelskom radiju, komentarišući Netanjahuovu ponudu.

Osim što je obećao da će ubrzati ekonomske reforme koje će smanjiti troškove života, Netanjahu je najveći akcenat stavio na bezbednosna pitanja. Aktuelni predsednik izraelske vlade je putem društvenih mreža i intervjua optužio strane vlade, mada nije precizirao koje, i tajkune da su opoziciji poslali desetine miliona dolara, nastojeći da ga miniraju i podrže zajedničku listu Cionističke unije, koju predvodi Hercog i Cipi Livni. Oni su, međutim, takve optužbe odbacili kao Netanjahuov pokušaj da pažnju javnosti skrene sa društveno-ekonomskih problema na bezbednosne izazove kao što je palestinsko pitanje i pitanje nuklearnih pregovora Irana.

Neophodno poboljšanje odnosa sa SAD

Tel Aviv – Izrael mora da pokuša da izgladi odnose sa Sjedinjenim Državama bez obzira na to ko odnese pobedu na sutrašnjim izborima, rekao je Majkl Oren, bivši izraelski ambasador u Vašingtonu, koji je viđen za šefa izraelske diplomatije ako njegova stranka Kulanu uđe u koaliciju nakon sutrašnjih izbora. Odnosi Izraela i SAD su zategnuti, pošto je Netanjahu 3. marta održao govor u Kongresu u kojem je kritikovao potencijalni nuklearni sporazum sa Iranom kojem teži američki predsednik Barak Obama. Orena (59), koji je rođen u SAD, na mesto ambasadora je postavio izraelski premijer Benjamin Netanjahu 2009, a s te funkcije je otišao 2013. On se za Parlament kandiduje kao član partije Kulanu, koja bi mogla da bude odlučujući faktor u formiranju Vlade nakon izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari