Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odobrio je početkom prošlog meseca ubistvo komandanta palestinskog Hamasa Mahmuda al-Mabhuha, ubijenog 20. januara u Dubaiju, preneli su juče izraelski mediji pisanje „Sandej tajmsa“. U opširnom izveštaju, zasnovanom na izvoru bliskom izraelskoj špijunskoj agenciji Mosad, britanski list navodi da je Netanjahu dao šefu službe Meiru Daganu zeleno svetlo za operaciju u emiratu na sastanku u Midraši – Mosadovom štabu u severnom predgrađu Tel Aviva.

Isti izvori navode da se grupa agenata obučavala za misiju tajno u jednom telavivskom hotelu. Iako je Mosad znao za mnoge bezbednosne kamere postavljene širom emirata, agenti su iznenađeni sposobnošću policije u Dabaiju da nabavi sve snimke osumnjičenih na tako efikasan način.

Mosad je dobio informaciju da Mabhuh planira da putuje u Dubai i započeo rad na planu o ubistvu u hotelu u kojem bude odseo. Nije se predviđalo da će operacija biti posebno rizična, niti komplikovana i Netanjahu je navodno rekao agentima Mosada: „ Narod Izraela računa na vas. Srećno“. Drugi britanski list „Sandej miror“ objavio je juče da britanski ministri veruju kako su pasoši te zemlje, koje je koristio deo agenata, tajno kopirani na izraelskom međunarodnom aerodromu Ben-Gurion. Tako je šestoro Britanaca useljenih u Izrael neželjeno umešano u zaveru za ubistvo. Islamistički Hamas je odmah optužio Izrael za smrt Mabhuha, osumnjičenog za otmicu i ubistvo dva izraelska vojnika još pre dve decenije. Mabhuh je bio jedan od osnivača vojnog krila Hamasa.

Policija u Dubaiju je objavila listu imena i fotografija 11 ljudi osumnjičenih za zločin, uključujući jednu ženu. Šef policije u emiratu Dahi Kalfan Tamim je, takođe, upro prst u Mosad, zatraživši od Interpola da uhapsi vođu agencije, ako se to dokaže. On je juče izjavio da su ubice saznali gde je meta od izvora u samom Hamasu, preneo je izraelski radio. Govoreći za „Galf njuz“ Tamim je rekao da je taj čovek čiji identitet nije obelodanjen jedini znao da Mabhuh dolazi u emirat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari