Prvi susret izraelskog lidera Benjamina Netanjahua i američkog predsednika Baraka Obama, koji se smatrao ključnim za trasiranje mirovnog procesa na Bliskom istoku, samo je ispoljio velike razlike povodom izraelsko-palestinskog mira i načina na koji rešiti pitanje nuklearnih ambicija Irana.

 Netanjahu je, umesto da se fokusira na gorući problem kod kuće, naglasio je da je što pre potrebno rešiti pitanje nuklearnih ambicija Irana. Postavljanjem Teherana na vrh dnevnog reda, Netanjahu je uputio oštar signal Obami da se izraelska vlada protivi rešenju o postajanju palestinske države, što SAD s druge strane podržavaju. Netanjahuov pokušaj da se distancira od gorućeg pitanja na Bliskom istoku kao što su granice i buduća jevrejska naselja, analitičari vide u neku ruku kao pogoršanje tradicionalno jakih američko-izraelskih odnosa.

Prethodno je izraelski ministar odbrane Ehud Barak ukazao da će Netanjahu možda izraziti spremnost da potpiše mirovni proces koji će voditi ka nezavisnoj palestinskoj državi, ali se ubrzo pokazalo suprotno.

Uzi Arad, Netanjahuov portparol, najavio je pred početak razgovora Obame i izraelskog premijera da ta zemlja oseća da je nužno što pre rešiti pitanje nuklearnih ambicija Irana. Posdsećanja radi, izraelski ministar inostranih poslova Avigdor Liberman početkom meseca je rekao da bi svetske sile trebalo da preduzmu akcije protiv Irana kako bi nuklearne ambicije te zemlje bile obuzdane do avgusta. U slučaju neuspeha diplomatije, izraelski lideri ne isključuju upotrebu vojne sile protiv Teherana. Svaki poziv Netanjahua da nametne vremenska ograničenja diplomatiji kada je reč o Iranu predstavlja izazov za Obaminu nameru da pokuša da uspostavi bolje odnose sa Teheranom, smatraju politički komentatori.

Komentarišući neslaganja između Izraela i SAD kada je reč o rešenje o postojanju dve države, Arad je rekao da je Izrael uveren da će „osećaj pragmatizma i želja za napretkom voditi njihov razgovor“, potcenjujući time očekivanja da će na sastanaku Obame i Netanjahua doći do oštrih konfrontacija. Ipak na pitanje novinara da li će Netanjahu izgovoriti frazu „dve države za dva naroda“, Arad nije odgovorio već se okrenuo i otišao.

S druge strane, Obama gaji nadu da će uspeti da ubedi Netanjahua da je američki diplomatski pritup Iranu najbolji mogući. „Možemo postići sporazum sa Izraelom kao našim saveznikom zauzimanjem pristupa koji bi dao šansu bezbednosti ne samo SAD već i Izraelu“, rekao je Obama. Izraelski premijer pod pritiskom je desničarskih saveznika iz vladajuće koalicije da zastupa nastavak izgradnje izraelskih naselja i da se odupire pritiscima da nastavi mirovnu strategiju bivšeg premijera Ehuda Olmerta koja podrazumeva osnivanje palestinske države, duž Izraela.

„Dve države dva naroda, to je problem“, izjavljuje predsednik izraelskog parlamenta Ruven Rivlin, inače zamenik u Netanjahuovoj Likud partiji. I dok je Netanjahu razgovarao sa Obamom u Vašingtonu, na Zapadnoj obali jevrejski zvaničnici juče su potvrdili da su preduzeti svi koraci u pravcu širenja enklave Maskiot u dolini reke Jordan što podrazumeva izgradnju dodatnih 20 kuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari