Izraelske vlasti su juče saopštile da je svih 19 putnika i članova posade irskog broda „Rejčel Kori“, koji je pokušao da probije blokadu Pojasa Gaze, potpisalo dokumente za deportaciju i da su proterani iz države. Neki su otputovali s međunarodnog aerodroma Ben-Gurion kraj Tel Aviva, a ostali preko susednog Jordana, precizirali su izraelski mediji. Neki su otputovali sa aerodroma Ben-Gurion u blizini Tel Aviva, a ostali preko susednog Jordana.


Brod je u subotu presrela izraelska mornarica i usmerila u izraelsku luku Ašdod, na jugu zemlje, blizu Pojasa Gaze. Bio je to još jedan pokušaj da se okonča blokada palestinske teritorije na kojoj živi 1,5 miliona stanovnika. Prethodni pokušaj u ponedeljak, kada je konvoj od šest brodova sa 10.000 tona pomoći plovio ka Gazi, završio se krvoprolićem. U sukobu s izraelskim komandosima poginulo je devet propalestinskih aktivista, turskih državljana.

Jedanaest putnika iz Irske i Malezije i osam članova posade broda „Rejčel Kori“ provelo je jedan dan je u izraelskom pritvoru. Tovar broda se još kontroliše, a Izrael je najavio da će sva dozvoljena roba biti kopnenim putem prebačena u Gazu. Izrael je cele protekle sedmice bio na meti oštrih kritika zbog upada na konvoj brodova i blokade Pojasa Gaze, pojačane još pre tri godine. Očekuje se da će nova britanska vlada odobriti 19 miliona funti koje će biti namenjene za operacije UN u Gazi.

Humanitarne organizacije navode da je stanovnicima Gaze pomoć preko potrebna, a posebno građevinski materijal, čiju isporuku Izrael ne dozvoljava jer strahuje da bi Hamas, radikalni palestinski pokret, mogao da upotrebi isporuke u vojne svrhe. Prema njihovim rečima, blokada ne znači da hrane nema, ali je isuviše skupa za mnoge da bi je lokalno stanovništvo priuštilo. Izrael smatra da je blokada neophodna kako se ekstremisti Hamasa ne bi naoružavali. Pritisak da se ukine blokada sve je veći i u narednim mesecima još najmanje tri broda pokušaće da je probiju, ocenjuju analitičari. Sada se postavlja pitanje da li će Izrael prihvati istragu incidenta koji se dogodio na najvećem brodu na konvoju Mavi Marmara pod turskom zastavom.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun predložio je Izraelu osnivanje unutrašnja komisija za istragu na čijem čelu će biti stranac, bivši premijer Novog Zelanda Džefri Palmer, stručnjak za pomorsko pravo, pišu izraelski listovi. Zvaničnici izraelskog Ministarstva spoljnih poslova su nagovestili da bi to moglo biti prihvaćeno. Ban je u telefonskom pozivu izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu predložio rešenje i mada nije precizirao mandat komisije, sigurno je da će ona razmatrati da li je preuzimanjem kontrole nad turskim brodom Izrael prekršio međunarodno pravo.

Izraelski premijer izjavio je da Izrael neće dozvoliti osnivanje iranske luke u Gazi. Uporedivši brod „Rejčel Kori“ na kojem nije izbilo nasilje između putnika i izraelskih vojnika sa feribotom pod turskom zastavom, na kojem je u ponedeljak ubijeno devet Turaka, Netanjahu je rekao da su na tom plovilu bili islamski ekstremisti koji podržavaju terorizam.

„Oni su čekali naše vojnike na palubi sa sekirama i noževima“, rekao je Netanjahu, misleći na krvave sukobe na brodu „Mavi Marmara“. „Danas smo videli razliku između flote mira, sa čijim se aktivistima ne slažemo, ali poštujemo njihovo pravo da izraze svoje mišljenje i flotile mržnje koju su organizovali nasilni radikali koji podržavaju terorizam“, rekao je Netanjahu. On je kazao da se „Izrael u oba slučaja ponašao u potpunosti na isti način da bi primenio blokadu na Pojas Gaze u cilju sprečavanja krijumčarenja oružja za Hamas.

 

Protesti širom sveta

Demonstracije protiv izraelskog presretanja brodova koji su prevozili humanitarnu pomoć u Pojas Gaze održane su proteklog vikenda u Parizu, Londonu, Dablinu, Istanbulu i Tel Avivu. Demonstranti u Istanbulu , zatražili su od turske vlade da prekine ekonomske veze sa Izraelom. „Prokleti Izrael“, „Izrael ubica“, „Oko za oko, zub za zub. Osveta“, uzvikivali su demonstranti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari