Palestinski ekstremisti iz Gaze juče su u ranim jutarnjim satima ispalili novi plotun na jug Izraela, dok je izraelska vojska najavila mogućnost širenja dejstava u znak osvete za pogibiju osam Izraelaca.

Visoki zvaničnici Vlade izraelskog premijera Benjamina Netanjahua raspravljali su o mogućnosti primene sile i razmatrali proširenje odmazde prema ekstremistima iz Gaze u najnovijem talasu sukoba do kojeg je došlo zbog pogibije osam Izraelaca u zasedi postavljenoj u četvrtak duž izraelsko-egipatske granice.

Portparol izraelske vojske brigadni general Joav Mordećai rekao je da sadašnji odgovor na talas nasilja – vazdušni napadi u kojima je poginulo desetak Palestinaca, uglavnom ekstremista, nije konačan. Izrael se „neće ustezati“ da proširi vojne operacije ako bude neophodno, rekao je Mordećai izraelskom radiju, navodi Beta. „Videćemo razvoj događaja na terenu“, dodao je Mordećai ne navodeći više detalja. Ekstremisti iz Gaze su posle zasede u subotu ispalili stotinak granata na jug Izraela, usmrtivši jednu i teško ranivši još dve osobe. Gotovo 20 raketa i granata juče je pogodilo tu oblast, ali niko nije teže povređen, saopštila je izraelska vojska.

U sukob je uvučen i Egipat, pošto su najmanje trojicu egipatskih vojnika ubili izraelski vojnici tokom potere za ekstremistima umešanim u zasedu. Egipat je zapretio povlačenjem ambasadora iz Izraela, na šta se Izrael izvinio, a Egipat ublažio stav, mada su vlasti u Kairu saopštile da izvinjenje nije dovoljno. Demonstranti su se juče, treći dan za redom, okupili pred Ambasadom Izraela u Kairu, tražeći proterivanje ambasadora koji se nalazi na odmoru van Egipta.

Mirovni sporazum koji su pre tri decenije postigli Izrael i Egipat stavljen je na probu nakon što je u februaru svrgnut s vlasti dugogodišnji egipatski lider Hosni Mubarak, ocenjuje Bi-Bi-Si. Za vreme njegovog režima, odnosi između dveju država bili su stabilni, što je predstavljalo zaokret u odnosu na ranije konflikte, ali je Mubarakovo povlačenje s državnog kormila probudilo strahove kod izraelskih zvaničnika da će u Kairu biti formirana Vlada koja će imati drugačije stavove od prethodne kada je reč o održanju mira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari