Predsednik Partizana Dragan Đurić najzad je replicirao smenjenom sportskom direktoru Mladenu Krstajiću i, takođe oteranom, treneru Aleksandru Stanojeviću. Ali, ne na zvaničnoj konferenciji za novinare, kako je sam više puta obećao, nego u intervjuu za sajt kluba, gde je dojučerašnje saradnike i njihove neimenovane pomagače optužio za pokušaj nasilnog rušenja legalne vlasti.


– Zaprepašćeni smo brutalnošću kojom pojedinci pokušavaju da uruše klub. Treba reći otvoreno da se radi o klasičnom pokušaju puča, nasilnog i protivzakonitog preotimanja vlasti od organa ovlašćenih po Statutu da rukovode klubom… – počeo je priču prvi čovek srpskog šampiona.

Ko i sa kojim ciljevima vodi taj, kako ste rekli, prljavi rat?

– Vratimo se korenima dešavanja. Mi smo eliminacijom protiv Šamroka doživeli najveći neuspeh u 56-godišnjoj istoriji učešća u kupovima UEFA…Želeli smo da analiziramo uzroke neuspeha, da utvrdimo odgovornost i mere za saniranje stanja. Ali smo u tome onemogućeni.

Od koga?

– Od gospode Krstajića i Stanojevića, koji su po receptu „napad je najbolja odbrana“, umesto da prvi preuzmu odgovornost i daju analizu neuspeha, krenuli sa pritiscima, pretnjama, verbalnim ratom, zakazivanjem konferencija za štampu, uvredama na račun Upravnog odbora…

Da li je tada trebalo da se izvrši njihovo razrešenje?

– Skoro svi članovi Upravnog odbora bili su za to, ali smo na jednoj dugačkoj sednici ipak odlučili da, u interesu kluba i rezultata, pređemo preko uvreda i omalovažavanja, sačuvamo mir. Na žalost, Krstajić i Stanojević i njihova družina su to protumačili kao slabost uprave kluba. Čekali su sledeću priliku da nastave sa planom protivzakonitog i nasilnog preuzimanja kluba…

O kojoj „družini“ govorite?

– Radi se o maloj grupi ljudi povezanih kumovsko-burazersko-rođačkim odnosima, koji žele da siledžijski privatizuju klub, da ga vode kao da je njihovo privatno vlasništvo… Pojedini članovi te družine za sada se kriju u dubokoj senci, ali će vremenom morati da izađu na videlo, da otkriju svoje namere i ciljeve.

Provlači se kroz kuloare da je letošnji neuspeh u Evropi posledica toga što je uprava rasprodala „pola tima“?

– Još jedna obmana i manipulacije gospode Krstajića i Stanojevića. Pa mi smo letos od standardnih prvotimaca prodali samo Stefana Savića…Svi ostali igrači koji su letos otišli, odlazili su ne samo uz dozvolu, već i na zahtev rukovodioca sportskog sektora. Gospodin Stanojević je na sednicama uprave kluba za Marka Jovanovića i Radosava Petrovića govorio „sklanjajte ih kako znate i umete, ako treba dajte ih bez dinara“… Potroše tri miliona evra u prelaznom roku samo za obeštećenja, ostavimo im potpuno odrešene ruke u izboru igrača i onda im je uprava kriva što ne mogu da pobede Šamrok. Sramota!

Postavlja se pitanje „gde su pare“?

– To je najpopularnije pitanje kada neko želi da manipuliše navijačima, javnošću. Zamislite, to pitanje postavljaju oni u čijim se džepovima nalazi dobar deo tih para. Pa Krstajić je za dve godine u Partizanu kao igrač primio neto 792.775 evra… Jedan je od najplaćenijih igrača u istoriji kluba. Stanojeviću smo od jula meseca prošle godine povećali ugovornu naknadu na približno 16 hiljada evra mesečno neto, To je cena njihove ljubavi prema crno-belim bojama…

Da li može da se otkloni mistifikacija oko poslovanja kluba?

– Naravno da nema nikakve mistifikacije… Izveštaj o poslovanju našeg kluba se dostavlja nadležnim državnim organima, revizoru, Fudbalskom savezu Srbije, UEFA. Samo potpuno neupućeni, neobrazovani mogu da pomisle da je tu moguće nešto mistifikovati. Naravno, moguće je novcem zarađenim u Partizanu platiti da se u stranoj državi štampaju plakati i zatim lepe po Beogradu i drugim mestima.

Doskorašnji trener Partizana je održao konferenciju za štampu. Imate li komentar?

– Ja se nikad nisam bavio ni dovođenjem ni odvođenjem igrača, zna se ko se u klubu bavi skautingom. U tome je sportski sektor uvek imao odrešene ruke, što su inače više puta javno isticali. Ne znajući kako da dokaže svoje tvrdnje gospodin Stanojević je pomenuo Adiju. Kako je došlo do njegovog angažovanja? Mi smo još u decembru 2010. znali da će Kleo napustiti klub. Pojavila se mogućnost angažovanja ekvadorskog igrača Ajovija, usaglasili smo finansijske uslove, Stanojević ga nije želeo. Poslali smo ponudu za južnoafričkog igrača Mfelu, klub nije želeo da ga pusti usred sezone. Pojavila se mogućnost da pozajmimo Prinsa Tejga i Adiju…. Šta se dogodilo? Adija se nije snašao, ali je Prins Tejgo svojim golovima značajno, a možda i odlučujuće doprineo osvajanju oba trofeja… Moram da dodam da je ružan i prizeman pokušaj uplitanja politike u fudbal, u odnose u Partizanu…Ja sam prema Stanojeviću uvek imao očinski odnos, njemu je to veoma dobro poznato, pa ću mu dati još jedan očinski i prijateljski savet. Obmanjuju te tvoji savetodavci i mentori kada ti kažu da sačekaš da „situacija dobije drugi epilog“. Partizan je suviše veliki klub da bi dopustio da neformalna grupica besposličara u njemu režira bilo kakav epilog – zaključio je predsednik Partizana.

Jedva čekamo Skupštinu

Prvi čovek crno-belih nije još zvanično sazvao redovnu klupsku Skupštinu, ali kaže da se on i njegova „vlada“ ne plaše od eventualnog potezanja poverenja UO na sednici, koja će verovatno biti održana polovinom februara.

– Onima koji nas po kuloarima plaše Skupštinom poručujemo „Upravni odbor sednicu Skupštine jedva čeka!“ Jer, to je mesto na kome se razgovara isključivo argumentima, koje ne služi podizanju medijske galame, manipulaciji neistinama i poluistinama. Želimo da čujemo argumente o tome šta nismo dobro radili. Želimo da vidimo one koji misle da mogu da rade bolje od nas, da konačno izađu iz senke u kojoj se kriju, da čujemo njihove argumente. Ako ih imaju – baca rukavicu Đurić.

Poruka navijačima

U opširnom izlaganju za klupsko sajt, Đurić se obratio i navijačima.

– Poručujem im da vole i podržavaju isključivo klub, da se ne vezuju za bilo kog pojedinca. Da razmišljaju isključivo svojom glavom, svojom pameću. Da ne dozvole da sa njima manipulišu oni koji za jednu godinu zarade koliko prosečan građanin Srbije ne zaradi za čitav radni vek. Da ne dozvole da ih bilo ko zbog svojih ličnih interesa izvodi na ulice, pokušava da uz njihovu pomoć uništava slavu kluba građenu decenijama i generacijama… – kaže predsedavajući UO crno-belih.

Krstajić: Stanojević govori istinu

Pre nego što se u javnosti pojavio intervju njegovog doskorašnjeg nadređenog, bivši sportski direktor Mladen Krstajić samo je kratko prokomentarisao tvrdnju trenera Stanojevića o molbi potpredsedniak kluba Branka Ružića da prikoči sa osvajanjem titula.

– Prisustvovao sam to razgovoru i čuo to što vam je rečeno. Stanojević govori istinu – tvrdi Krstajić, koji kaže da još nije dobio pismenu potvrdu otkaza, iako je razrešen dužnosti mnogo pre Stanojevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari