Neuspeli puč protiv vođe britanskih laburista i premijera te države Gordona Brauna predstavljao je nepromišljen potez, ocenjuju britanski analitičari.

Reagujući na pismo koje je stranačkim kolegama poslalo dvoje bivših članova Braunovog kabineta, Džef Hun i Patriša Hjuit, u kojem su zahtevali tajno glasanje o Braunu, list Tajms naglašava da je vođa Laburističke partije i predsednik vlade uspeo da se održi na tim funkcijama jer politički udari protiv njega nisu uspevali, budući da ga uprkos nekim lošim potezima podržava rukovodstvo stranke.

„Braun nije uspeo da ostvari ciljeve koje je sebi postavio kada se domogao premijerskog položaja, a nije mu pošlo za rukom ni da osnaži vladajuću stranku, zbog čega laburistički poslanici konačno moraju da smognu hrabrosti da deluju jer će to umesto njih učiniti birači“, ocenjuje Tajms. Analitičari Indipendenta tvrde da političari lojalni premijeru „kipte od besa“ zbog činjenica da je najnoviji zahtev koji nije uvažen predstavljao treći pokušaj svrgavanja Brauna otkada je 2007. nasledio Tonija Blera na premijerskoj funkciji, što bi moglo da osujeti predizborne napore laburista. „Unutarstranački puč samo bi podsetio birače na podele koje postoje u vladajućoj stranci i sumnje koju njeni članovi gaje prema svom lideru“, navodi taj list.

Opozicioni konzervativci su odmah reagovali tražeći da vlada raspiše izbore zbog krize u vladajućoj stranci, dok je predsednik parlamentarne grupe laburista Toni Lojd rekao da u stranci ima „veoma malo podrške“ za potez Huna i Hjuitove. Lojd je dodao da statut stranke ne dozvoljava glasanje koje su oni zatražili, kao i da nije jasno da li Braunovi protivnici mogu iznuditi glasanje.

Gotovo izvestan poraz na izborima

Parlamentarni izbori u Britaniji trebalo bi da se održe u junu, a ankete javnog mnjenja daju veliku prednost konzervativcima. Braunovi protivnici među laburistima kažu da je gotovo izvestan poraz na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari