Velika je stvar što je Vlada Srbije formirana u zakonskom roku. Moje mišljenje je, međutim, da je prilično neodgovorno bilo ponašanje glavnih aktera da u pet minuta do 12 formiraju Vladu, ali o tome će građani reći svoju reč kada za to budu imali prilike. Mislim da su skoro svi političari pokazali priličnu neodgovornost i dosta neuverljivo zvuče izjave da su državni interesi bili u prvom planu u odnosu na stranačke i lične – kaže za Danas predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić.

Velika je stvar što je Vlada Srbije formirana u zakonskom roku. Moje mišljenje je, međutim, da je prilično neodgovorno bilo ponašanje glavnih aktera da u pet minuta do 12 formiraju Vladu, ali o tome će građani reći svoju reč kada za to budu imali prilike. Mislim da su skoro svi političari pokazali priličnu neodgovornost i dosta neuverljivo zvuče izjave da su državni interesi bili u prvom planu u odnosu na stranačke i lične – kaže za Danas predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić.

Jugoistok Srbije bez ministra

-Za mene je veliki problem što cela jugoistočna Srbija, od Negotina, Bora, Zaječara do Niša, Vranja, Leskovca i Pirota nema ministra. Pogledajte sastav Vlade i videćete da je 13 ministara iz Beograda, po jedan iz Šapca, Čačka i Kruševca i pet iz Vojvodine. Doduše, ministar finansija je rođen u Zaječaru, ali živi u Beogradu. To je, dakle, odnos centralne Srbije i Beograda prema ovim delovima Srbije. Zato, nažalost, još uvek važi ona izreka „što južnije, to tužnije’’. Smatram da jugoistočna Srbija može da bude kompatibilna sa bilo kojim delom Srbije, sa centralnom Srbijom i Vojvodinom, ali da je zapostavljena. U poslednjih 15 godina imali smo premijera Zorana Živkovića iz Niša i potpredsednika Vlade Dragana Tomića iz Vranja koje nismo znali da iskoristimo. Na drugoj strani, Vojvodina i centralna Srbija su uvek imale ministre, i to je veliki problem našeg regiona. Tim problemom mi iz ovog dela Srbije ozbiljno treba da se pozabavimo, posebno veliki centri kao što su Niš, Leskovac, Vranje i da im se pridruže Pirot, Bor,Zaječar i Knjaževac – kaže Vasić.

Na naše pitanje koliko će formiranje Vlade značiti za ovu opštinu, Vasić kaže da je to za Pirot veoma značajno zbog toga što mnogi projekti, pa i samo funkcionisanje grada kad je reč o transferu sredstava iz Republike, zavise od republičkog budžeta, propisa i od saradnje sa republičkim institucijama.

Očekivanja od Đelića

– Kažete da nema ministara iz ovog dela Srbije u novoj vladi, ali imamo potpredsednika Vlade Božidara Đelića, poreklom Piroćanca.

– On je svuda isticao da je poreklom Piroćanac, ali kao ministar finansija u ranijoj vladi ništa nije pokazao kada je u pitanju Pirot. Sada je prilika da se iskupi za sve, a mi ćemo nastojati da stupimo u kontakt sa njim – kaže Vasić.

– Očekujem da se posle formiranja Vlade nastavi nesmetano finansiranje lokalnih samouprava i da se nastave projekti koji su počeli da se realizuju u saradnji sa republičkim institucijama, kao i da počne realizacija novih projekata u našoj opštini. To su, pre svih, nastavak realizacije izgradnje kanalizacione mreže u selima. U Gradašnici je počela izgradnja te mreže, u Poljskoj Ržani se to očekuje; u Krupcu sledi revizija projekta i participacija građana, pa možda do kraja godine i u tom selu počnu radovi. Sve se to sa 20 do 30 odsto finansira sredstvima NIP. Sa JP Putevi Srbije ugovorili smo izgradnju Žukovskog mosta, rekonstrukciju Malog mosta u gradu i rekonstrukuciju puta od Malog mosta do Planinarskog doma. To su sve veliki radovi, treba mnogo para i njihova realizacija zavisi od saradnje sa republičkim institucijama. To je sve ugovoreno i očekujemo da se realizuje. Naravno, pored ovog, od republičkih organa očekujemo da pomognu finansiranje i drugih projekata u našoj opštini – kaže Vasić.
Uz podsećanje da i za izgradnju bazena u Pirotu očekuju pomoć republike, Vasić kaže da još uvek ne zna kako će dalje funkcionisati NIP.
– Najpre je bilo zamišljeno da to bude do 2010. ili 2011. godine i da se u toku ove i naredne godine odlučuje o novim projektima. Smatram da ovaj projekat kandidujemo za novi ciklus sredstava od NIP. Završena je projektna dokumentacija, rešeni su i imovinski odnosi. Za izgradnju ovog značajnog objekta računali smo na sredstva iz opštinskog budžeta i NIP, ali i sredstva od ministarstava za kapitalne investicije, turizam i prosvete i sporta. Računali smo i na sredstva Korporacije Tigar, ali i neke druge izvore finansiranja. Naglašavam da je reč o velikom i značajnom projektu koji bi se gradio u naredne tri-četiri godine – kaže Vasić.
Predsednika pirotske opštine pitali smo i da li posle izbora dosadašnjeg direktora Kancelarije predsednika Srbije Dragana Đilasa za ministra bez portfelja, zaduženog za NIP, a s kojim ova opština i sam Vasić imaju dobru saradnju, očekuje njen nastavak ?
– Podsećam da smo zajedno sa Kancelarijom predsednika izgradili školu u selu Petrovac i radili neke druge projekte u gradu. Mi ćemo pokušati da uspostavimo što je moguće bolju saradnju sa svim ministarstvima u novoj vladi, gradeći lične ili koristeći postojeće veze i kontakte. Tako će biti i sa ministrom Đilasom. Pokušaćemo da zajedno uradimo neke nove projekte i nešto više za Pirot nego ranije. Mislim da ćemo se brzo sresti sa njim. Već smo razgovarali oko izgradnje nove škole u selu Ponor, budući da je stara škola nedavno izgorela. Nadam se da će biti i novih projekata. Očekujem veoma korektan odnos tog ministarstva prema Pirotu – kaže za Danas predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari