Pomoćnik načelnika UKP-a osuđen za mobing tuži poslanicu Radovanović zbog povrede ugleda i časti 1Foto: BETA/ DRAGAN GOJIĆ

Dan nakon što smo objavili tekst o tome da je pomoćnik načelnika UKP-a Nevenko Marić osuđen za mobing nad majorom u penziji i nekadašnjim inspektorom SBPOK-a Predragom Simonovićem „Danas“ saznaje da je Marić tužio narodnu poslanicu, pukovnicu policije u penziji Slavicu Radovanović.

Marić je Radovanović tužio zbog povrede časti i ugleda, jer je u jednoj televizijskoj emisiji kritikovala tadašnjeg ministra policije Bratislava Gašića, naglasivši da štiti kriminalce u MUP-u, kao i da načelnik jednog odeljenja u SBPOK-u ne može da sprovodi niz mera i radnji koje direktno krše procedure, te da bi zbog toga trebalo da snosi disciplinsku i krivičnu odgovornost.

Nevenko Marić od poslanice u tužbi traži odštetu od čak 1.500.000 dinara.

Radovanović je ovu izjavu dala u oktobru 2023. godine kada je bila aktuelna afera oko žandarma Nenada Vučkovića Vučka, a koju je objavio portal KRIK. Tada su objavljeni audio snimci na kojima Vučković razgovara o kriminalnim aktivnostima sa članovima grupe pokojnog Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi.

KRIK je u sklopu ove priče objavio i službenu belešku u kojoj Nenad Vučković izjavljuje da je bio na mestu ubistva Saleta Mutavog i da je on uzeo telefone koji su pripadali ubijenom, a zatim ih uništio.

Ovu službenu belešku potpisao je lično Nevenko Marić, koji je kasnije napredovao na mesto pomoćnika načelnika UKP-a.

Pomoćnik načelnika UKP-a osuđen za mobing tuži poslanicu Radovanović zbog povrede ugleda i časti 2
Foto: N1/printscreen

Slavica Radovanović za Danas potvrđuje da ju je Marić tužio i kaže da je zatečena ali i zgrožena tužbom.

„Ni u jednoj svojoj izjavi nisam spomenula ime Marića, niti se termin ‘kriminalci u MUP’ odnose na njega. To što se on prepoznao je njegov subjektima osećaj, i ne vidim uopšte bilo kakav osnov za podnošenje tužbe, osim zaustavljanja da pričam o politizaciji i aferama u MUP-u, jer Marić nije tužio ni jedne novinare niti novinara koji su pisali o njem, nego samo mene“, kaže Slavica Radovanović.

Ona izražava sumnju da Marić ovu tužbu nije podneo samoinicijativno.

„Mislim da je tužba podneta jer me je prethodno tužio načelnik UKP-a Ninoslav Cmolić i da je on uticao na Marića da me tuži, kako bi me zaustavili ili zastrašili da ne pričam više o nepravilnostima u MUP“, naglašava Radovanović.

Nevenko Marić za sada nedodirljiv

Iako je zajedno sa Draganom Timotijevićem pravosnažno osuđen za mobing nad Predragom Simonovićem, Marić je u međuvremenu napredovao do drugog čoveka UKP-a. Njegov i Timotijevićev mobing nad Simonovićem MUP je koštalo 1.500.000 dinara, koji se finansira iz budžeta Republike Srbije, pa se slobodno može reći da su građani Srbije platili zlostavljanje na radu Predraga Simonovića.

Javnost još uvek ne zna da li je Marić snosio bilo kakvu ličnu odgovornost, jer bivši ministar policije Bratislav Gašić nije želeo da odgovori na dopise Sindikata policije „Sloga“ koji je tražio da se utvrdi odgovornost Marića zbog mobinga nad Simonovićem.

Pomoćnik načelnika UKP-a osuđen za mobing tuži poslanicu Radovanović zbog povrede ugleda i časti 3
Glišo Vidović/Foto: N. Kovačević

Glišo Vidović, predsednik Sindikata policije Sloga, izjavio je da je dva puta zvanično tražio od ministra unutrašnjih poslova da se izjasni o merama koje će preduzeti protiv zlostavljača u MUP po pravosnažnoj presudi za mobing, a koja su vršeći zlostavljanje na radu nanela štetu budžetu MUP-a u iznosu od preko 1,5 miliona dinara.

„Nažalost, ni nakon urgencija, odgovor nismo dobili, što je veoma zabrinjavajuće i ukazuje na neprihvatljivu ravnodušnost Ministarstva prema ovom ozbiljnom problemu“, kaže Vidović.

Stav bivšeg ministra Gašića da ignoriše ovakve zahteve i na taj način zaštiti rukovodioce – mobere je veoma alarmantan. Činjenica da je, uprkos pravosnažnoj presudi, jedan od tih rukovodilaca, Nevenko Marić, napredovao u službi je potpuno neprihvatljiva. Ovo pokazuje da unutar MUP-a postoji sistemska zaštita za one koji krše prava zaposlenih, dok se istovremeno obeshrabruju oni koji se bore za pravdu. Sve takve greške rukovodioca zapravo plaćaju građani kroz poreze, odnosno penale plaća MUP umesto da taj novac iskoristi u mnogo korisnije svrhe.

Ovo nije samo pitanje pojedinca, već ukazuje na širu kulturu nekažnjavanja i zaštite uticajnih ljudi na račun integriteta institucije i prava zaposlenih. Pored toga, još jedan osuđeni starešina, Dragan Timotijević, koji je tokom sudskog postupka za mobing dao lažan iskaz, prošao je bez značajnih posledica i sada obavlja uticajne funkcije u privatnom sektoru. Ovakvo postupanje šalje jasnu poruku da se zakon i moralne obaveze ne odnose na sve jednako, što duboko podriva poverenje zaposlenih i javnosti u pravičnost i efikasnost sistema.

Iz ovog slučaja je očigledno da je poruka rukovodiocima da mogu nesmetano da zlostavljaju zaposlene i da će, umesto odgovornosti, biti nagrađeni napredovanjem. S druge strane, obični radnici ostaju bez zaštite i sa malim šansama da se izbore za svoja prava ukoliko su izloženi pritiscima neodgovornih i nekompetentnih rukovodilaca.

Sindikat policije Sloga će nastaviti da insistira na odgovornosti i pravdi za sve zaposlene, bez obzira na njihov položaj u hijerarhiji, navode u izjavi za Danas.

I narodna poslanica Slavica Radovanović je postavila formalno poslaničko pitanje bivšem ministru Gašiću, a kako nije dobila odgovor poslala je urgenciju sadašnjem ministru policije Ivici Dačiću.

Ona u svom poslaničkom pitanju zahteva da joj se odgovori koje je mere i radnje iz svoje nadležnosti MUP preduzeo nakon pravosnažne presude da su Marić i Timotijević vršili zlostavljanje na radu Predraga Simonovića u periodu od 2011. do 2015. godine, da li Nevenko Marić, koji se trenutno nalazi na mestu pomoćnika načelnika UKP-a nakon ove presude može da bude starešina na tako visokom položaju, kao i ko će snositi troškove koje je MUP dužan da plati, ali odgovor do danas nije dobila.

Inače, praksa MUP-a je da u ovakvim slučajevima uplati novac oštećenom, a da nakon toga preko državnog pravobranilaštva potražuje troškove od policijskog službenika koji ih je prouzrokovao.

Pomoćnik načelnika UKP-a osuđen za mobing tuži poslanicu Radovanović zbog povrede ugleda i časti 4
foto Printskrin TV Pink

Marićevo ime u dva krivična postupka protiv bivšeg načelnika SBPOK-a Gorana Papića

Insajder je pisao da je u postupku u kome je Goran Papić pravosnažno osuđen za vraćanje automobila Marku Miljkoviću koji je kao pripadnik Belivukovog klana sada u zatvoru, Nevenko Marić  svedočio da je policajcima, ali i Miljkoviću, prenosio naređenja i informacije Gorana Papića.

Miljković je međutim upravo Marića označio kao inspektora koji mu je vratio automobil.

„Pominjao sam i ranije inspektora Nevenka Marića, koji mi je u aprilu 2020. oduzeo, pa vratio blindirano vozilo. Tada je Stefanović bio ministar policije, ali mi je vozilo vratio inspektor Marić, i to po nalogu Aleksandra Vulina“.

U drugom slučaju Više tužilaštvo vodilo je istragu i protiv Nevenka Marića zbog sumnje da je prenosio nezakonita naređenja Gorana Papića tada zamenika načelnika SBPOK-a. U tom slučaju optuženi su bivši zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Goran Papić i šef odseka u toj službi Branislav Pandur, jer su štitili jednog uhapšenog dilera droge. Nevenko Marić nije optužen i pored svedočenja kolega da im je on rekao da uspore sa rešenjem o zadržavanju dilera i da mu vrate novac, sat, telefon i vozilo.

U jednom od dva postupka protiv Papića, Nevenko Marić je takođe bio osumnjičeni, ali je u međuvremenu napredovao na mesto zamenika načelnika SBPOK-a i na kraju završio kao svedok u ovom postupku.

Nenad Stefanović
foto Antonio Ahel/ATAImages

To se dogodilo jer je glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Nenad Stefanović izdao pismeno obavezno uputstvo postupajućem tužiocu da se odbaci krivična prijava protiv Marića zbog „nedostatka dokaza“.

Prema saznanjima „Danasa“ postupajuća tužiteljka u ovom postupku je bila Bojana Savović, koju je nedugo nakon toga, zbog predmeta koji je vodila u vezi EPS-a, iz Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije smenio upravo Nenad Stefanović.

Izvori iz VJT u Beogradu navode da je upravo slučaj u kome se pominje Nevenko Marić bio početak sukoba Stefanovića sa Bojanom Savović, a da je posle toga „slučaj EPS“ poslužio Stefanoviću da smeni tužiteljku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari