Žitelji Čuruga, Srbi i bivši stanovnici ovog bačkog sela Mađari, koje povezuje tragična istorijska sudbina njihovih najbližih, sreli su se u Bačkom Gradištu povodom ponovnog uništavanja krsta na poljani zvanoj Šinternica, na kraju sela, gde nekadašnji čuruški Mađari od 1994. nastoje dostojno i trajno da obeleže mesto stradanja njihovih najdražih za vreme Vojne uprave u Vojvodini.

Žitelji Čuruga, Srbi i bivši stanovnici ovog bačkog sela Mađari, koje povezuje tragična istorijska sudbina njihovih najbližih, sreli su se u Bačkom Gradištu povodom ponovnog uništavanja krsta na poljani zvanoj Šinternica, na kraju sela, gde nekadašnji čuruški Mađari od 1994. nastoje dostojno i trajno da obeleže mesto stradanja njihovih najdražih za vreme Vojne uprave u Vojvodini. Srbima su preci stradali tokom racije 1942. godine, a Mađarima za vreme Vojne uprave u Vojvodini 1944 -1945. godine.
Srbi, Čuružani su, uz osudu tog vandalskog čina, želeli da uvere svoje domaćine Mađare da se sa ovim vandalima ne želi identifikovati nijedan razuman meštanin, a pogotovo ne hrišćanin. Ljubinko Perić, ugledni starosedelac Čuruga, istakao je poštovanje koje u selu postoji prema Mađarima kao radnom i miroljubivom narodu.
Nagoveštaj nove klime i boljeg razumevanja prošlosti u ovom kraju je i obećanje sadašnjih Čuružana, učesnika skupa, da će postavljanju novog krsta na Dan mrtvih na Šinternici početkom novembra prvi put prisustvovati i meštani Srbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari