"Zimi se ne čiste ulice, leti se ne čiste slivnici i vrtimo se u začaranom krugu": Postoji li rešenje za poplave u Beogradu? 1Foto:Danas/Katarina Živanović

Beograđani su već navikli da jedna vremenska nepogoda, bilo da se radi o kiši ili snegu, dovede glavni grad gotovo do potpunog kolapsa.

Ni olujno nevreme koje je preksinoć, a delimično i juče ujutru, pogodilo grad nije bilo izuzetak, jer i u trenutku pisanja ovog teksta, u pojedinim delovima Beograda prevoz je otežan, tramvaji stoje jer nemaju struje, a voda nije otekla sa mesta gde je napravila neprohodna jezera.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je na tome posvećenoj konferenciji za štampu rekao da su gradske komunalne službe imale više od 250 intervencija od početka nevremena u ponedeljak uveče, da je bilo angažovano 1.500 radnika, kao i da su sve gradske službe uvek spremne da reaguju.

„Ljudi moraju da budu svesni novih okolnosti i da superćelijske oluje postaju realnost. Imali smo i sreće u odnosu na region i ostatak Evrope, kako je prošla Švajcarska, Zagreb je opustošen“, naveo je Šapić na konferenciji za medije.

Pritom je dodao da je palo 55 litara kiše po metru kvadratnom „što je količina padavine koje padnu za mesec dana“ i da je 15 autobuskih linija bilo obustavljeno.

Kako je rekao, postoje dva osnovna razloga zbog čega se dešava kolaps nakon padavina.

„To sam govorio pre godinu i po dana – tada su bili problemi zbog toga što su neki odvodi bili nepročišćeni. Sada taj problem ne postoji, jer komunalne službe redovno čiste naše odvode. Drugi problem su fi cevi koje postoje u našoj kanalizaciji koja ne mogu da prime veću količinu kiše, ali to nije problem samo kod nas, već i u drugim društvima, bogatijim sredinama i gradovima“, rekao Šapić.

Iako se ne može protivrečiti gradonačelniku da je oluja od ponedeljka uveče bila zaista razorna, činjenica je da samo nevreme nije trajalo danima, a posledice koje je ostavilo na funkcionisanje Beograda nisu smele da budu ovako drastične. Uostalom, praksa je pokazala da je i mnogo manja kiša dovoljna da zaustavi ili bar drastično uspori dvomilionski grad.

– Neverovatno je da u 21. veku u poslednjih nedelju dana imate situaciju da se neka naselja u Beogradu nemaju dostupnu pijaću vodu, a sa druge strane svaka veća padavina dovodi do opšteg kolapsa u gradu, komentariše za Danas Natalija Stojmenović, odbornica ZLF u gradskoj Skupštini.

Kako kaže, to je posledica „korupcionaške betonizacije grada bez ikakvog plana“.

– Ovo nije slučajnost, ovo je naša nova realnost i ona je posledica SNS sistema gde je najbitnije ugraditi se u investitorski džep. To da se ovo neće brzo sanirati pokazuje i novousvojeni budžet koji izdvaja 2 milijarde za pametan sistem prevoza u gradu u kome funkiconalan gradski prevoz ne postoji. Ulaže se u gondole, jarbole ali zato je predviđeno 0 dinara za kanalizaciju, za adaptaciju na klimatske promene i za realne potrebe građana. Ovo je naša nova realnost i cena SNS i SPS korupcije kao najbitnije mantre u razvoju grada, navodi Stojmenović i dodaje da „jedna ulica u Beogradu nema jezera i potoke kada pada kiša – ta ulica je Bulevar Kralja Aleksandra, zato što, kada je rekonstruisana u vreme gradonačelnika Dragana Đilasa, rađena temeljno i stručno“.

Vladimir Pajić, predsednik Beogradskog odbora PSG, ističe da je Beograd, zbog svoje veličine, zahtevan organizam koji trazi negu i brigu.

– Decenijsko zapuštanje svih njegovih sistema koji nisu vidljivi u predizbornoj kampanji, kao na primer sistema atmosferske kanalizacije, dovodi do ovakvih kolapsa. Ne smemo zaboraviti da ne strada samo Beograd već da zbog nemara vlasti stradaju i Novi Sad, Niš, Subotica i gotovo sva manja mesta. Sela stradaju zimi od zavejanosti, leti od grada, a gradovi i zimi i leti zbog previše padavina pa se može zaključiti da Srpska napredna stranka ni jedno godišnje doba ne može da isprati. To je samo nebriga. Čista nebriga, jasan je Pajić.

Da postoje savremena rešenja koja mogu da preduprede posledice i klimatskih promena i uopšte elementarnih nepogoda, ali da je neophodno da gradska vlast odluči da u njih ulaže, objašnjava Aleksandar Anđelković, odbornik Kreni-promeni u Skupštini grada, docent na Šumarskom fakultetu i stručnjak za ekološki inženjering u zaštiti zemljišnih i vodnih resursa.

– Beograd kao dvomilionski grad već deceniju stagnira u razvoju. Umesto da vlast bude servis svih građana, ona je očigledno servis tajkunima i investitorima sumnjivog kapitala. Iz tog razloga su ulaganja kroz budžet vezana za komunalne investicije iaključivo usmerena na određenu interesnu grupu. Ako primetite da Grad negde ulaže u infrastrukturu, potrebno je da pažljivo analizirate i videćete da je to na ruku „sasvim slučajno“ nekom povlašćenom investitoru a ne na dobro svih sugrađana. Tako je u čitavom gradu i zato i ne čudi kolaps koji nam se dešava svakodnevno a pogotovu kada padne kiša ili sneg. Zimi se ne čiste ulice, leti se ne čiste slivnici i vrtimo se u začaranom krugu. A rešenja su da povećamo retenzivnu sposobnost površina u gradu, da održavamo prohodne slivnike, drenažni sistem. Postoje rešenja u vidu alternativnih građevinskih materijala koji upijaju, propuštaju vodu, postoje retenzije ispod ulica koje mogu da prihvate izvesnu količinu vode, i da je koristimo kada nam nedostaje u sušnom periodu a onaj višak da se otpusti u dublje slojeve. Rešenje je povećanje zelenih površina, a prvo i osnovno je zaustavljanje divlje gradnje, i poštovanje svih normi i propisa u građevinarstvu, koje se u Beogradu ne primenjuju čitavu deceniju, napominje Anđelković ali i dodaje da je neophodno i da preventivno ulažemo, jer svaki dinar koji se uloži u otklanjanje posledica klimatskih promena ili posledica pojave elementarnih nepogoda, se vraća šestostruko ili sedmostruko.

Dimić: SNS pravi leglo divljačkog urbanizma i korupcije

Marko Dimić, predsednik beogradskog Izvršnog odbora Stranke slobode i pravde kaže da je gradska vlast odgovorna što se od metropole kakav je Beograd pravi „leglo divljačkog urbanizma i korupcije“.
– Zbog toga u našem Beogradu svako novo nevreme donosi sve veće probleme. Upravo zbog nesposobne i bahate vlasti Beograđane više ne iznenađuje kada zbog kiše nastanu bujični potoci i jezera, a voda u gradskom prevozu putnicima bude do članaka. Zbog toga Beograđani i ne žele SNS vlast koja stvara probleme, puni svoje džepove i krade izbore. Beograđani žele vlast koja probleme rešava i zbog koje je Beograd ponovo prava evropska metropola, ističe Dimić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari