U organizaciji Turističke organizacije Golubac i lokalne samouprave,uz podršku Ministartstva ekonomije i regionalnog razvoja- Sektor za turizam Republike Srbije protekle subote u ovom živopisnom gradiću na obali Dunava održan je prvi deo Etno sabora u okviru treće po redu turističko- kulturne manifestacije ,,Sajam Dunava’’.

Nevreme praćeno jakom kišom i grmljavinom prekinulo je održavanje kulturno- umetničkog programa i takmičenje za izbor najlepše devojke Etno sabora, a za ovu titulu konkurisalo je 15 devojaka iz opštine Golubac i drugih opština Braničevskog okruga i šire.

Na festivalu su u prepodnevnim satima predstavljeni ekološka hrana,domaća kuhinja,rukotvorine,kao i proizvodi starih zanata ovog kraja i Srbije. Lepo vreme do 16.sati popodne omogućilo je izlagačima predstavljanje i prodaju svojih proizvoda. Bilo je vremena i za nastup kulturno-umetničkih društava Rakove Bare i Vladimirca kod Šapca, a samo što je započelo predstavljanaje kandidatkinja za najlepšu Etno devojku sabora,počela kiša i prekinula Sabor. Nastavak programa ,u okviru koga će se,pored izbora lepotice,održati i jubilarni 45. ,,Golubački kotlić’’ predviđen je za subotu 31 avgusta. Golupčane i njihove goste večeras će zabavljati ,,Garavi sokak’’.

– Iskoristio bi ovu priliku da zajedno sa vama podelim jednu lepu informaciju, možda i mnogi to znaju, ali nije loše da se o nekim lepim stvarima priča i po nekoliko puta. Reč je o sredstvima koje je opština Golubac dobila od fondova Evropske Unije u iznosu od 6,5 miliona evra za revitalizaciju stare Golubačke tvrđave, izgradnju infratsrukture u oblasti turizma kao i šetno biciklističke staze od Vinaca do Golupca,rekao je otvarajaći sabor predsednik Skupštine opštine Golubac, dr Boban Trifunović.

Od 11. sati, pre podne, posetioci su imali prilike da na platou kod stadiona malih sportova u Golupcu razgledaju i kupe izložene suvenire,rukotvorine,proizvode starih zanata i tradicionalnih jela. Održan je i karneval učenika osnovnih škola i dečjeg vrtića iz Golupca.

U kulturno umetničkom programu, od 15 prijavljenih kulturno umetničkih društava uspeli su da se predstave samo amateri iz Rakove Bare kod Kučeva i Vladimiraca kod Šapca. Prodefilovale su i tri devojke od 15 kandidatkinja za najlepšu devojku Etno sabora, kada je zbog nevrema program bio prekinut. Organizatori obećavaju da će program biti nanstavljen naredne subote, u okviru ovogodišnje 45.jubilarne manifestacije ,,Golubački kotlić’’.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari