Tridesetoro učenika pirotske gimnazije, dvoje profesora, direktorka i predstavnik „Tigra“ desetak dana su boravili u školi „Massion“, u Klermon Feranu, u Francuskoj. Bila je to uzvratna poseta u okviru gimnazijskog projekta „Kreće se lađa francuska“ opet je spojio dve škole, dva grada i dve kulture, a prijateljstvo započeto pre sedam godina još više je učvršćeno.

 Na jesen će gosti Gimnazije biti učenici i profesori ove francuske škole. Pirotski učenici su osim druženja sa francuskim đacima, posetili Beč, Pariz, Veneciju i Veronu.

Pirotski gimnazijalci oduševljeni su boravkom u Francuskoj i kažu da to nikada neće zaboraviti. Zadovoljni su prijemom kod svojih vršnjaka i njihovih roditelja. Gimnazijalci sa svojim francuskim vršnjacima kod kojih su bili smešteni, zajedno su išli na nastavu, učestvovali u debatama i zajedno pripremili dramski prikaz na francuskom i engleskom jeziku, probali francuske specijalitete.

Učenica trećeg razreda Vanja Žikić bila je kod drugarice Lee u Klermon Feranu.

– Bilo je super, njena porodica me je lepo prihvatila. Lepo smo se družile i veoma je značajno to što možemo da se upoznamo sa drugom kulturom, jezikom i obrazovnim sistemom – kaže Vanja.

Učenik trećeg razreda Igor Stamenovićje prvi put bio u Klermon Feranu i oduševljen je boravkom u Francuskoj i porodicom njegovog druga Tiboa.

– Mnogo toga smo naučili. Videli potpuno drugačiji način života i upoznali drugu kulturu. Od velike je koristi ova razmena iskustava i mislim da to treba negovati- kaže Igor.

Učenica drugog razreda Jovana Markovićkaže da je bilo divno u Klermon Feranu.

– Sklopili smo nova prijateljstva i bilo nam je jako teško da se rastanemo. Rastanak je bio dirljiv. Čekamo ih u oktobru u Pirotu. U povratku smo obišli Veneciju i Veronu. Bili u „Vulkaniji“, zemlji vulkana, videli Pariz – kaže Jovana.

Boravkom u Francuskoj oduševljen je i učenik drugog razreda Gimnazije Nenad Petrović.

– Imao sam dva druga domaćina- jedan Francuz a drugi poreklom iz Belgije.To su dve potpuno različite porodice, način života, ishrana. To je za mene jedno veliko iskustvo. Slušao sam način izgovora i akcenat francuskog jezika i to će mi koristiti – kaže Petrović.

Direktorka Gimnazije Dragica Nikolićkaže da sva ta upoređivanja sa razvijenim svetom su snažan podstrek za mlade.

– Možemo da budemo zadovoljni jer ne zaostajemo za svetom. Naša grupa učenika je bila dobra i dobili smo pohvale. Naši prijatelji u Klermon Feranu imali su šta od nas da čuju. Često su isticali i naše savremenije metode u nastavi – kaže direktorka Gimnazije Dragica Nikolić.

Profesor francuskog jezika Ivica Panićkaže da je pozitivan efekat boravka u Francuskoj što su učenici usavršili znanje engleskog i francuskog jezika, a profesorka ruskog jezika Marina Vasićkaže da su ih lepo dočekali njihovi francuski prijatelji.

Direktor za kadrove u Korporaciji „Tigar“ Milivoje Nikolićkaže da je ova saradnja veoma bitna jer je to jedno lepo iskustvo za učenike i profesore.

– Pored upoznavanja oni se i druže. Nemamo čega da se stidimo. Naši učenici su mogli da vide način života i rada u Evropi i način ponašanja, poštovanja zakona i svega što podrazumeva jedan uređen sistem – kaže Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari