Milan Đokić (42), honorarni saradnik lista Užička nedelja, koga je, tokom konferencije za medije u holu užičke skupštine, nožem teško povredio D. G. (37) iz Užica, oporavlja se nakon operacije tokom koje mu je u užičkoj bolnici odstranjena slezina. Napadač je ubrzo uhapšen, saslušan je u policiji i najverovatnije će mu biti određen pritvor do 30 dana.

Napadač je neometano ušao u zgradu Skupštine grada, popeo se stepenicama na prvi sprat i iznenada, bez ikakvog povoda, fizički nasrnuo na Vladimira Marinkovića, potpredsednika Narodne skupštine Srbije, koji se u tom trenutku, sa poslanikom Dejanom Radenkovićem, inače predstavnicima Ekonomskog kokusa, zvanično obraćao novinarima. Prema tvrdnjama očevidaca, napadač je Marinkovića oborio, zatim ga udarao nogama, a potom je izvadio nož. Poslanik Radenković je uspeo napadača da odgurne stativom televizijske kamere i da odbrani Marinkovića. U metežu koji je nastao, novinar Đokić je, verovatno, nameravao da smiri napadača, koji ga je ubo nožem u grudi. Napadač je potom otišao do kabineta gradonačelnika Tihomira Petkovića (SNS), a kako tamo nije mogao da uđe, napustio je zgradu, ali ga je policija ubrzo uhapsila.

 Ceo događaj upućuje na to da meta napada nisu bili novinari, niti predstavnici Narodne skupštine Srbije, već pojedinci iz gradskog rukovodstva, a da je Milan Đokić, koji je postupio plemenito u pokušaju da smiri situaciju i odbrani ugrožene goste Užica, bio slučajna žrtva čoveka koji je svoje nezadovoljstvo usmerio ka gradskoj vlasti. 

 Gradonačelnik Užica Tihomir Petković kaže za Danas da bi informaciju o tome ko je bio meta napada i zbog čega, trebalo da ponude policija i tužilaštvo.

– Prema informacijama koje imam, to je bio čin nezadovoljnog čoveka, koji je bez posla i nalazi se u teškoj materijalnoj i finansijskoj situaciji. Gotovo sam siguran da novinari nisu bili meta napada, a teško je očekivati da su to bili predstavnici Narodne skupštine Srbije, jer smo tri sata pre tog događaja zakazali konferenciju za medije. Verovatno je da sam ja bio jedna od meta, jer je napadač došao u moj kabinet, ali trebalo bi da sačekamo zvanične izveštaje nadležnih organa – rekao je za Danas Petković, dodavši da D. G. nije dolazio ranije u njegov kabinet, ali jeste u komunalnu policiju i da je izražavao nezadovoljstvo načinom na koji funkcionišu pojedini delovi grada.

Osim pozadine napada, taj događaj je pokrenuo i problem bezbednosti u zdanju gradske uprave, za koji gradonačelnik kaže da će uskoro morati da bude rešen.

 – Do sada to nismo rešavali, zbog osećaja da će građani to pogrešno protumačiti, odnosno da će imati utisak da će im predstavnici lokalne vlasti biti manje dostupni nego ranije. Ne želimo da se to tumači kao naša želja da štitimo sebe, ali očigledno je da je naše razmišljanje bilo pogrešno, jer se ne radi samo o bezbednosti gradonačelnika i njegovih saradnika, već svih zaposlenih u gradskoj upravi i građana koji u nju dolaze. Nemio događaj nateraće nas da razmišljamo o angažovanju profesionalnog obezbeđenja, što je i zakonska obaveza, čija je primena prolongirana do 1. januara 2017. godine – istakao je Petković, a potom naveo da sprovođenje novih zakona podrazumeva uvođenje novih radnih mesta, ali da je, kako podseća, na snazi zabrana novog zapošljavanja.

– Trenutno imamo samo dva portira, koji nisu profesionalno obučeni, a zakon zahteva profesionalce. Ljude, koji su trenutno zaposleni kao portiri, ne možemo jednostavno da otpustimo, a zbog zabrane zapošljavanja ne možemo da primimo nove radnike, tako da smo u specifičnoj situaciji. Međutim, problem ćemo najverovatnije rešiti tako što ćemo angažovati profesionalce posredstvom agencija za obezbeđenje – poručio je užički gradonačelnik.

Napad u zdanju užičke skupštine osudile su i ovdašnje stranke. Uz isticanje da je novinar Milan Đokić „kolateralna žrtva nezadovoljstva građana aktuelnim vlastodršcima“, opozicioni LDP je saopštio da „nasilje nije rešenje ni za jedan problem“ i da ta stranka odavno upozorava da su „vlastodršci odnarođeni“ i da se „isključivo bave sobom“. Navodeći da je „jasno da incident ima duboke korene u trenutnoj situaciji u društvu i nakaradnom načinu funkcionisanja lokalne vlasti“, takođe opozicioni Pokret „Pozitivno Užice“ ističe da je „u tom užasnom događaju jedina svetla tačka naš sugrađanin, Milan Đokić, koji je zaštitio goste Užica, rizikujući svoj život“. Socijalisti, koji sa naprednjacima dele lokalnu vlast, traže od pravosudnih organa „brzu i efikasnu istragu, kako bi se ispitale sve okolnosti i motivi gnusnog nedela i adekvatno kaznio počinilac“.



 

 Napadač optužuje političare

Napadač D. G. je saslušan u policiji, a prema saznanjima Danasa, on je za sve svoje egzistencijalne probleme okrivio političare, tvrdeći da ne zna da je povredio novinara, za koga je rekao da ga poznaje. Novinar Milan Đokić, koji je dao izjavu policiji, potvrdio je da poznaje napadača i da ga neće kriviti za napad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari