Pored niza apela i upozorenja koja su prosleđena nadležnim državnim institucijama, lokalnoj samoupravi i JKP Vodovod u Vlasotincu, problem otimačine vode sa sliva Vlasine nije dobio potrebnu podršku, a opštinsko rokovodstvo ćuti. Posebno brine ćutanje MUP Srbije kome je upućena prijava zbog ekološke diverzije vodozahvata.

Ovo se navodi, između ostalog, u saopštenju Kancelarije za monitoring i zaštitu životne sredine upućenom sredstvima informisanja uz naglasak da su „glavni posrednici za neviđenu otimačinu vode sa vrela Lužnice, najveće pritoke reke Vlasiner, upravo ljudi koji su po službenoj dužnosti obavezni da brinu o vodnim resursima Srbije, kao i o njihovoj racionalnoj upotrebi, bez šteta po životnu sredinu i po druge korisnike na određenom području“.

-Evidentno je da je niški Vodovod „Naisus“, na osnovu nevažećeg i do kraja neispoštovanog samoupranvog sporazuma, preoteo vodu sa vrela Lužnice i preusmerio u sasvim drugo slivno područje. Republička direkcija za vode je najodgovornija institucija za ovu otimačinu, ali se direktor Direkcije Aleksandar Prodanović, posle svih naših apela i peticije građana, oglašava kao jedini nadležan za vršenje monitoringa i kontrolu minimalnih voda na ovoj reci – kaže Miroslav Krajinčanić, kordinator Kancelarije za monitoring i zaštitu životne sredine u Vlasotincu.

Krajinćanić pojašnjava da je na osnovu dopisa Republičke direkcije za vode počelo merenje minimalnih voda oko pet kolometara nizvodno od vodozahvata. Izrađeni uređaj nema nikakvu vrednost, ali je zato utrošeno nekoliko miliona dinara za njegovu gradnju. Po važećim propisima, merni uređaj za biološki minimum mora da se uradi za svaki zahvaćeni izvor u neposrednoj blizini, što u ovom slučaju nije urađeno ni na jednom od devet pokradenih vrela.

-Dokazano je da u mernom profilu nema zahtvane količine od jednog metra kubnog u sekundii i pored puštanja neprerađenih otpadnih voda pete klase iz babušničke kanalizacije – zaključuje se u saopštenju Kancelarije za monitoring i zaštitu životne sredine.

Inače, prema odluci Republičke sanitarne inspekcije i dalje važi zabrana kupanja u reci Vlasini, nedaleko od centra grada, odnosno u neposrednoj blizini brane zbog prisustva bakterija fekalnog porekla. Mnogi žitelji Vlasotinca i okolnih mesta, međutim, tu odluku ne poštuju, ali je, ipak, uočljivo da je kupača manje nego ranijih godina u ovo doba godine.

 

Zabranjeno kupanje „čaršijska priča“

Danima su u Vlasotincu aktuelne „čaršijske priče“ da je zabrana kupanja u reci Vlasini politički motivisana. Međutim, dr Goran Stamenković, načelnik Republičke sanitarne inspekcije ističe da su razlozi za donošenje takve mere zasnivani na jasnim i više puta obavljenim analizama, odnosno da su nadležni organi samo postupali u skladu sa zakonom. Istovremeno, zbog zabrane kupanja u reci Vučjanki, nedaleko od Vučja, jedne od najvećih mesnih zajednica leskovačke opštine, ljute se i u tamošnjem komunalnom preduzeću. To preduzeće je je organizovalo i akciju uređenja kupališta i obale reke za koju mnogi misle da je jedna od najčistijih u Srbiji. Sa druge strane, ocena Republičke sanitarne inspekcije je drugačija i rešenje o zabrani kupanja, koje je doneto pre desetak dana, i dalje mora da se poštuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari