Nezadovoljni reakcijom države: Meštani sela Velika Drenova i Medveđa pristali da prekinu blokadu puta na Moravskom koridoru 1Ilustracija Foto: BETAPHOTO/CENTARPRESS.RS

Blokada puta za iskop peska koji se koristi za radove na Moravskom koridoru koju su organizovali meštani sela Velika Drenova i Medveđa kod Trstenika, sinoć je prekinuta nakon nedelju dana.

Ovaj protest meštani su organizovali kao upozorenje, jer nisu bili zadovoljni radom nadležnih državnih organa i veštaka, koji nisu izlazili na teren nakon poplava koje su u junu pogodile ovaj kraj. Takođe, meštani ova dva sela nezadovoljni su i zbog neisplaćenih nadoknada za oduzetu zemlju, bahatosti i nezainteresovanosti nadležnih
Meštani navode da do poplava tog područja ranije nije dolazilo, ali i da su kada su primetili da se tokovi reka loše regulišu na to upozorili izvođače radova.

Oštećeni su dobili obećanje da će svi biti pozvani na pregovore do subote, a da će uplata novca za pretrpljenu štetu biti u najskorijem roku.

Tokom dogovora o obustavi blokade navedeno je da neće svima biti priznato 100 posto štete, već od 50 do 60 posto.

Većinu ljudi koji su se žalili na pretrpljenu štetu zastupa ista advokatska kancelarija iz Niša i troškove pokrivaju sami, a s obzirom da postupci traju više od godinu dana u nekim slučajevima veći su od milion dinara.

Uslov nadležnih državnih organa da pristanu na pregovore sa meštanima bio je obustava blokade.

Prvi protest organizovan je prošle godine u junu neposredno nakon poplava koje su nanele veliku materijalnu štetu poljoprivrednim usevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari