Među višim školama koje po oceni Komisije za akreditaciju obrazovnih ustanova nisu zadovoljile kriterijume, pa samim tim nisu dobile akreditaciju, našla se i Viša poslovna škola iz Čačka o čijem radu i brojnim zamerkama bivših studenata je nedavno pisao dnevnik Danas.
Uprkos činjenici da se radom ove škole bavi i Odeljenje za privredni kriminal, a da su neki od bivših studenata najavili i tužbe uz zahtev za nadoknadu štete, menadžment škole je sa stoprocentnom sigurnošću tvrdio da je dobijanje akreditacije stvar forme.

Među višim školama koje po oceni Komisije za akreditaciju obrazovnih ustanova nisu zadovoljile kriterijume, pa samim tim nisu dobile akreditaciju, našla se i Viša poslovna škola iz Čačka o čijem radu i brojnim zamerkama bivših studenata je nedavno pisao dnevnik Danas.
Uprkos činjenici da se radom ove škole bavi i Odeljenje za privredni kriminal, a da su neki od bivših studenata najavili i tužbe uz zahtev za nadoknadu štete, menadžment škole je sa stoprocentnom sigurnošću tvrdio da je dobijanje akreditacije stvar forme. Posle objavljivanja odluke Komisije, Milorad Todorović, izvršni direktor Više poslovne škole, koji je u vreme kada se Danas bavio ovom temom tvrdio da sa poslovanjem škole nema ništa, već da kao direktor Obrazovne ustanove Kosta Novaković rentira prostor ovoj višoj školi, putem lokalnih televizija je odluku komisije ocenio kao nezakonitu, najavljujući žalbu.
– Odluka nije smela da se objavljuje dok se ne oglasi Nacionalni prosvetni savet, jer je to institucija koja je najmerodavnija da kaže koje to škole mogu da dobiju akreditaciju, a koje ne. Mi ćemo se sigurno žaliti, a naša žalba će biti usmerena u tom pravcu jer mi nismo dobili obrazloženje zbog čega nismo akreditovani, ali nezvanično znamo da je razlog taj što nam je kadrovska struktura malo starija. To su sve eminentni profesori, imaju po dva ili tri fakulteta, to je većina profesora koji su bili na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i koji su zaista siva eminencija – smatra Milorad Todorović.
Škole koje nisu dobile akreditaciju imaju rok od 30 dana da Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje podnesu žalbu na rešenje Komisije za akreditaciju i posle godinu dana ponovo podnesu zahtev za akreditaciju. Savet će proceniti osnovanost žalbi i one koje proceni relevantnim ponovo će proslediti Komisiji za akreditaciju.
– Po odluci komisije ne možemo upisivati ove godine studente na prvu godinu, međutim i to je falš odluka, jer komisija nije ta koja može to da odluči. I to govori u prilog tome da se radi o ad hok odluci – kaže Milorad Todorović, izvršni direktor Više poslovne škole u Čačku.
Za razliku od izvršnog direktora čačanske VPŠ, Dojčilo Sretenović, direktor Više tehničke škole, kojoj je upućen akt upozorenja uz obavezu da u roku od tri meseca ispravi uočene nedostatke, ističe da je reč o formalno pravnim razlozima, budući da je ova visokoškolska ustanova aplicirala za akreditovanje kao Akademija strukovnih studija, ali je posle odluke komisije po kojoj smerovi koji bi to omogućili nisu dobili akreditaciju, prinuđena da se registruje kao visoka strukovna škola. Sretenović očekuje da će zahtev škole biti pozitivno rešen.
– Naša škola se našla u grupi škola kojima je upućen akt upozorenja iz formalno pravnih razloga, jer smo komisiji podneli dokumentaciju koja se odnosila na akademiju strukovnih studija. Mi ispunjavamo sve uslove za višu strukovnu školu zbog čega nam preostaje jedino da, na osnovu zapisnika, komisiji dostavimo dokumentaciju koja se odnosi na dobijanje akreditacije za ovu vrstu obrazovne ustanove – najavljuje direktor Sretenović.
U VTŠ najavljuju da će Ministarstvu podneti molbu da se umesto smera grafičkog inženjerstva i dizajna, za koji škola nije dobila akreditaciju, ponovo registruje smer tehničke grafike koji je već postojao u okviru Više tehničke škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari