Vodeći aktivisti muslimanske Rohingja zajednice Mjanmara naveli su da je u toku egzodus ove etničke manjine, bez presedana. Istaknuto je da nije poznata sudbina onih koji su proterani iz zemlje pre dve nedelje, kada su ukrcani na teretne brodove na obalama Mjanmara.

.Šef Arakan projekta, organizacije za zaštitu ljudskih prava, Kris Leva rekao je za Glas Amerike da su neke Rohingje do sada trebalo da stignu do Tajlanda ali da još nema potvrda niti informacija o tome.

„Veoma smo zabrinuti zbog toga, niko od članova porodica putnika koji su napustili zemlju pre dve nedelje nisu stupili u kontakt sa svojima niti su do njih stigle ikakve potvrde da su oni stigli do Tajlanda. To znači da se nalaze negde gde nije moguće stupiti u kontakt sa njima. Nismo sigurni gde su“, kazao je Leva. Prema njegovim procenama, 10.500 Rohingja napustilo je Mjanmar od sredine ovog meseca, što je mnogo više od uobičajenog broja za tako kratko vreme. Prijavljena hapšenja u severnoj državi Rakin kao i glasine o navodnom mučenju i smrti troje ljudi u zatvoru za Levu su pokazatelji egzodusa: „Kada lidere zajednice i verske vođe muče do smrti to unosi mnogo veći strah“.

Agencija Asošiejted pres prenela je navode portparola države Rakin u kojima se negira da su imali ikakva saznanja o hapšenju ili mučenju.

Stotine hiljada Rohingja žive u izolovanim zajednicama, a diskriminacija je postala gotovo uobičajena za njih i spadaju u najugroženije ljude na svetu. Vlada budističkog Mjanmara smatra ih migrantima iz Bangladeša.

Grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da vlada Mjanmara traži da se svi pripadnici Rohingja u državi Rakin identifikuju kao „Bengali“ ili idu u zatvor.

Nevladine grupe nedavno su u svojim izveštajima o pripadnicima ove etničke manjine pozvale pripadnike te zajednice na Tajlandu i u Maleziji da u skladu sa „međunarodnim zakonom pomognu svim izbeglicama“. Izveštaji pokazuju da Tajland ovaj problem često prebacuje u „dvorište“ Malezije, većinski muslimanske zemlje koja je često krajnja destinacija za većinu Rohingja koji napuste Mjanmar. Procenjeno je da se u Maleziji nalazi gotovo 37.000 Rohingja, a još 15.000 njih čeka od UN da im prizna status izbeglica.

Poreklo Rohingja je predmet kontroverzi. Oni veruju da su potomci autohtonog stanovništva koje se preobratilo na islam pre nekoliko vekova. Međutim, mjanmarska vlada to nikada nije htela da prihvati i nije ih priznala kao zasebnu etničku grupu, nego za njih koristi izraz „bengalski muslimani“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari