đacifoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

U Vladi Srbije danas je održan sastanak povodom predloga koje je Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) uputio za unapređenje bezbednosti u školama, a odnosi se na uvođenje mogućnosti suspenzija učenika, ukidanje anonimnih prijava prosvetnoj inspekciji i strožim kaznama za napade na zaposlene u školama.

Na sastanku su bili potpredsednik NSPRS Nikola Ćurčin i član izvršnog odbora NSPRS Nikola Ćebić, ispred kabineta premijerke bila je Jovana Cilić Radonjić, a prisustvovali su i pomoćnici ministra prosvete Miloš Blagojević i Milan Pašić, saopštio je sindikat.

Uprkos konstruktivnom duhu i određenom stepenu saglasnosti o zahtevima sindikata, predstavnici Vlade nisu pružili garancije da će oni biti ispunjeni, niti su nagovestili rokove u kojima će o tome biti odlučeno.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije pozdravlja početak dijaloga i spreman je da nastavi s konstruktivnim pristupom rešavanju problema u prosveti, ali očekuje konkretizaciju usmenih obećanja i brže delovanje nadležnih u administraciji.

S obzirom da su se predstavnici Vlade pomerili s mrtve tačke u rešavanju nagomilanih problema tek nakon obustave rada i protesta održanog 8. maja, NSPRS smatra da će do ispunjenja zahteva doći samo ako se nastavi aktivno sindikalno delovanje.

Prvi korak u tom smeru je jednodnevni štrajk i protest „Prosveta protiv nasilja“ ispred zgrade Vlade 2. juna u 16:30 časova, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari