Nezavisni sindikat prosvetnih radnika: Nasilje nad nastavnikom već 5. septembra, hitno da se usvoji izmena propisa 1Foto: BETAPHOTO MILOŠ MIŠKOV

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) ponovo je danas pozvao Vladu i Skupštinu Srbije da bez odlaganja usvoje izmene propisa kako bi se unapredila bezbednost zaposlenih u školama, nakon što je učenik napao i povredio nastavnika u Prokuplju, četvrtog dana od početka nove školske godine.

„Odgovarajući predlozi izmena propisa upućeni su Vladi Srbije još 2022. godine… Koliko je još potrebno razbijenih glava, polomljenih prstiju ili još težih posledica svakodnevnog nasilja kojem su izloženi prosvetni radnici pa da nadležne vlasti shvate da više nema vremena za čekanje“, upitao je sindikat u saopštenju.

Sindikat je dodao da su nastavnici, zbog ignorisanja tih zahteva od 2022. godine, od 2. septembra u „belom štrajku„.

„Ova vrsta protesta podrazumeva da se do sredine oktobra ocene ne upisuju u EsDnevnik, a da ukoliko vlast ni do tada ne usvoji propise kojima se unapređuje bezbednost u školama, svi učenici dobiju ocenu odličan (5), koja po potrebi može postati i zaključna ocena“, dodaje se u saopštenju.

Zahtevi su propisivanje novih krivičnih dela i sankcija u vezi s nasiljem u školi, uvođenje mogućnosti momentalne suspenzije nasilnih učenika iz nastave i ukidanje anonimnih prijava prosvetnim inspekcijama, naveo je sindikat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari