Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije apeluje da se svi vrtići i jaslice klimatizuju 1Foto: BETAPHOTO/BEOINFO

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) apelolavao je danas da nadležni organi, pre svega lokalne samouprave, hitno klimatizuju sve vrtiće i jaslice.

Iz tog sindikata tvrde da širom Srbije postoje vrtići i jaslice u kojima nema adekvatne klimatizacije prostora u kojem borave deca i zaposleni, što naročito dolazi do izražaja kada su dnevne temperature iznad 35 stepeni.

Za klimatizaciju prostora u kojima borave deca i njihovi vaspitači sigurno ima dovoljno sredstava, smatraju iz NSPRS dodajući da se, ako nisu predviđena budžetom za ovu godinu, mogu preusmeriti „ona namenjena kiču i estradi tokom raznih letnjih manifestacija“.

„Pozivamo i Vladu Srbije da razmotri ovaj problem, koji će se zbog globalnog otopljavanja ponavljati svake godine“, poručili su iz NSPRS.

Dodali su da bi, ukoliko lokalne samouprave ne mogu da obezbede humane uslove za prihvat dece predškolskog uzrasta tokom letnjih meseci, Vlada trebalo da propiše pravo roditelja na izostanak s posla i boravak s decom kod kuće, u situacijama kada Republički hidrometeorološki zavod objavi crveni meteo-alarm za određeno područje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari