Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije: Ne učestvujemo u štrajku 16. septembra, ali ćemo kolegama u zbornicama postaviti jedno pitanje 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) saopštio je da ne organizuje i neće učestvovati u jednodnevnom štrajku i obustavi nastave u školama 16. septembra.

Toga dana članovi NSPRS će, kako kažu, sprovesti akciju obustave jedinstva s diletantima i amaterima u rukovodstvima takozvanih reprezentativnih sindikata.

„U zbornicama širom Srbije svojim kolegama prenećemo sledeću poruku: Da li znate zašto je naš slogan „konačno sindikat“? Sindikati koji su do skoro jedini govorili u ime prosvetnih radnika, ovi koje vlast neguje kao reprezentativne i plaća ih iz budžeta, pokazali da su im sve akcije prethodnih godina bile bez smisla i bez rezultata, da su im zahtevi diletantski, a nastupi u javnosti smušeni, često i sramotni, dok se položaj zaposlenih sve više pogoršavao“, saopštio je NSPRS.

Dodaju da je zbog reprezentativnih sindikata sve manje interesovanje za sindikalnu borbu u školama i značajno je porastao broj ljudi koji nastavnike doživljavaju kao neradnike koji samo kukaju zbog malih plata.

NSPRS navodi da su 12. oktobra reprezentativni sindikati potpisali Protokol sa Vladom Srbije i da je „sadržaj tog dokumenta sraman jer mu je prvi deo pohvala vlasti koja je tada ulazila u izbornu kampanju, a drugi deo su mu loše formulisani zahtevi koje su ‘reprezentativni’ sindikati izneli, a Vlada prihvatila u formi obećanja*.

„Konkretno, ‘reprezentativni’ sindikati su zahtevali, a Vlada Srbije je obećala da će se januara 2025. godine početna zarada zaposlenog sa VII stepenom stručne spreme izjednačiti sa prosečnom zaradom u državi. NSPRS je tada zauzeo stav da su ti zahtevi-obećanja iz Protokola suštinski pogrešni, a i nejasno formulisani“, navode iz tog sindikata.

Prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto zarada iznosila je 95.804 dinara. Sadašnja početna zarada zaposlenog u školi sa VII stepenom stručnosti iznosi 86.681 dinar.

„Da bi se početna zarada januara 2025. usaglasila sa poslednjim objavljenim prosekom, bilo je potrebno uvećanje osnovice od 10.6 odsto. Vlada je najavila dvocifreno povećanje, a na sastanku s ‘reprezentativnim’ sindikatima precizirala je da se radi o 12 odsto. To znači da će januarska osnovna plata zaposlenog sa VII stepenom stručnosti iznositi 97.070 dinara i na taj način će biti ispunjen zahtev-obećanje iz Protokola. Da li je to zarada koja zadovoljava zaposlene u ustanovama obrazovanja? Ako jeste, čemu onda štrajk? Ako nije, zašto je to traženo od Vlade i potpisano od strane ‘reprezentativnih’ sindikata“, pitaju iz NSPRS.

Kažu da bi ispunjenje sadašnjih zahteva reprezentativnih sindikata ostavilo prosvetne radnike krajem sledeće godine na oko 200 evra ispod očekivanog proseka.

NSPRS kaže da je 2023. godine objavio svoj predlog izmene načina obračuna zarade zaposlenih u obrazovanju, koji je jednostavan, pravedan i održiv.

„Po njemu, osnovica bi bila državni minimalac, a zarada zaposlenog sa VII stepenom bila bi proizvod minimalca i koeficijenta 2,3 uz uz uvećanje na ime regresa i toplog obroka. To znači da bi početna plata zaposlenog sa VII stepenom stručnosti sledeće godine iznosila 123.260 dinara, plus naknada za regres i topli obrok u visini od 10.718 dinara“, naveli su iz sindikata.

Ističu da ne beže od borbe i da će i ubuduće ćemo podržavati svaki smislen zahtev i svaku smislenu akciju zaposlenih u prosveti, ali nećemo više pružati podršku amaterskom ponašanju, loše formulisanim zahtevima i besmislenim akcijama takozvanih reprezentativnih sindikata.

„Optužiće nas zbog toga da razbijamo jedinstvo. Naš odgovor je da se do uspeha dolazi znanjem, dobrom organizacijom, profesionalizmom u radu, odlučnošću i istrajnošću, a ne jedinstvom oko dokazano neuspešnog načina rada i razmišljanja. Zato 16. septembra jednom za svagda obustavljamo jedinstvo sa sindikalnim amaterizmom“, poručili su iz NSPRS i pozvali zaposlene u školama da se pridruže ‘belom štrajku’ i kvalitetnom formulisanom predlogu za obračun zarada u prosveti“, naveli su iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari