Irska nezavisnost je poslednja žrtva uvođenja evra, izvestio je juče londonski Dejli telegraf povodom dužničke krize u Irskoj. U redakcijskom komentaru list ističe da se Irska pod pritiskom Evropske unije, a radi Španije i Portugala, zadužuje pre nego što je to neophodno.

I dok možda irsko dostojanstvo neće pretrpeti tako snažan udarac kada prihvati paket pomoći Unije i MMF, Dablin će morati da poveća niske poreze zbog kojih su u eri prosperiteta takozvanog „keltskog tigra“ otvorena mnoga radna mesta, preneo je Bi-Bi-Si pisanje lista. Dejli telegraf navodi i primer Grčke, koja je „postala protektorat EU“, i to zbog paketa pomoći koji je morala da prihvati ranije ove godine. Pre dvadeset godina evroskeptici su govorili da će Britanija na isti način da izgubi suverenitet ako se odluči da prihvati zajedničku valutu evro, podseća Dejli telegraf. „Mi smo, međutim, zadržali našu funtu“, dodaje list, „pa će, kada dođe vreme za uzimanje gorkih pilula, odluka o tome da se donosi u Vestminsteru umesto u Briselu“.

Glas Amerike ističe da je Irska blizu pozajmice za izbavljenje iz dugova vredne više desetina milijardi evra, koju bi dobila od svojih evropskih partnera i MMF, kako bi spasila svoje dugovima opterećene banke i stabilizovala ekonomiju. Guverner Irske centralne banke Patrik Honohan rekao je da nikakve odluke nisu donete o tačnoj sumi. Međutim, on je ukazao da će zajam biti dovoljno veliki da zemlja stekne moć da se nosi s finansijskim problemima.

Takođe je ukazao da bi zajam mogao da bude u obliku takozvanog „faznog finansiranja“, odnosno sredstava dostupnih kada i ako bude potrebno. Funkcioneri EU, Evropske centralne banke i MMF razmatraju u Dablinu finansijsko stanje i bankovne knjige. Irska je zapala u dužničku krizu kada je vlada morala da sa preko 60 milijardi dolara izbavi neke od vodećih banaka u zemlji, što je je suma jednaka trećini bruto domaćeg proizvoda te zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari