Nezavisnost Kosova je realnost koja se mora uvažiti uz istovremeno insistiranje na daljoj demokratizaciji i poštovanju prava manjina – rekao je predsednik Demokratske partije socijalista i bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović na dvodnevnoj konferenciji „Novi Balkan i proširenje EU“ koju je u Miločeru organizovao Evropski centar za mir i razvoj (ECPD).


Đukanović je na otvaranju konferencije rekao da je region značajno napredovao, ali da je potrebno rešiti još mnogo problema koji mogu da ugroze dalji razvoj Balkana. Kao goruće probleme, on je naveo probleme u odnosima Srbije i Kosova, dugogodišnji zastoj Makedonije na putu ka Evropskoj uniji i nefunkcionalnost BiH koja već duži period nema vladu na centralnom nivou. Jedinstvena i funkcionalna BiH nema alternativu, rekao je Đukanović.

Kao pozitivne primere napretka, on je naveo završetak pregovora EU i Hrvatske koja treba 2013. da postane članica Unije i činjenicu da je Crna Gora dobila preporuku za početak pregovora o članstvu u EU. Đukanović je ocenio da je poslednja decenija bila period zanosa evroatlantskim integracijama na Balkanu što je značilo otrežnjenje i smirivanje nacionalističkih strasti.

– Međutim, sada se naziru znaci usporavanja, da ne kažem stagnacije… Teško je reći što je tome uzrok – da li je to zamor od proširenja u EU ili nerešeni problemi u zemljama regiona. Plašim se da će te teze dobijati na zamahu ako se odlažu evropske perspektive celog regiona – rekao je Đukanović.

Predsednik Saveta ECPD-a Takehiro Togo ocenio je da je potrebno još raditi na pomirenju i toleranciji. Bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek kazao da je potrebno rešiti još dosta problema, među kojima je naveo odnose Srbije i Kosova, zastoj u evropskim integracijama Makedonije i nefunkcionalnost BiH.

O žutoj štampi

Đukanović je odbacio ocene da su on i DPS prepreka bržem napretku Crne Gore ka EU. On je kazao da je sve što je Crna Gora uradila u evropskim integracijama, uradila „pod dirigentskom palicom DPS“, a da je EU ocenila da je to dovoljno za dobijanje statusa kandidata i početak pregovora o članstvu u Uniji. Zato su tvrdnje da je DPS prepreka evropskom putu Crne Gore samo spekulacija kojima se želi podići tiraž, a novine koje o tome pišu sve više će ličiti na žutu štampu, ocenio je Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari