Nevladina organizacija Kreativni centar „Monte vita“ formirao je u Bijelom Polju opštinski medijski pul, čiji će rad biti baziran na unapređivanju zdravih stilova života stanovnika opštine i šire. To će se postizati emisijama i novinskim tekstovima, radijskim prilozima i saopštenjima, televizijskim spotovima. Pul je formiran u okviru inicijative za udruživanje predstavnika medija i novinara, prepoznajući njihovu veliku i važnu ulogu u promociji zdravih stilova života.

Predstavnici „Monte vite“ dr Elvir Zvrko i Željko Lalević su istakli da će se početne aktivnosti usmjeriti na borbu protiv AIDS sa naglaskom na stigmu i diskriminaciju, a u kasnijoj fazi na djelovanje u borbi protiv tuberkuloze, narkomanije, pušenja, prevencije zloćudnih tumora i drugih bolesti.

– Pristup opštinskom medijskom pulu, prvom u Crnoj Gori, je dobrovoljan, a rad je volonterski. „Monte vita“ će medijski pul podržati tako što će njegovim članovima prosleđivati informacije i obavještenja, slati informacije i edukativne materijale, pribavljati potencijalne sagovornike za intervjue, organizovati periodične sastanke i edukativne seminare, pomagati u ostvarivanju kvalitetnih i realističkih ideja nastalih tokom rada pula i pomagati u širenju informacija o radu pula kao primjer drugim opštinama, kazao je Zvrko.

On je naglasio da će „Monte vita“ tokom sljedećih šest mjeseci sprovesti kampanju pod nazivom „Neznanje je opasno po život! Diskriminacija uništava ljudske živote! Stop stigmi!“, u svim crnogorskim opštinama. „Kampanja je dio projekta koji „Monte vita“ realizuje uz podršku Globalnog fonda za borbu protiv protiv AIDS, tuberkuloze i malarije i kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori. Stigma i diskriminacija u vezi sa HIV/AIDS-om su najveća smetnja u sprečavanju širenja virusa, kao i u osiguranju odgovarajuće njege, podrške i liječenja. Zbog toga je društvena uloga medija u suzbijanju predrasuda, stigme i diskriminacije, vrlo velika. Jer, mediji omogućavaju da pravilna poruka dođe do velikog broja ljudi“, kaže dr Zvrko.

Zahvalnice

Za izuzetnu saradnju i doprinos u realizaciji aktivnosti, „Monte vita“ je dodijelila zahvalnice Kemalu Musiću, novinaru Sandžak Danasa, Beći Čokoviću, novinaru Vijesti i Milovanu Novoviću, novinaru Dana, lokalnoj televiziji San i direktoru OŠ „Marko Miljanov“ Blagoju Vujisiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari