Posle više pokušaja iseljavanja porodica policajaca iz zgrada u ulici Sime Igumanova na Vračaru, pripadnici MUP-a nisu ni juče uspeli da isele svoje kolege iz stanova u kojima žive već pet godina. Akcija je posle dvočasovnog čekanja, odložena za 8. septembra ove godine.

Tokom pokušaja iseljavanja, između policajaca koji su došli da isele svoje nelegalno useljene kolege i onih koji se nalaze u tim stanovima došlo je do verbalnih sukoba. Takođe, iz stanova su bacane dečje igračke na ulicu, a jedan od nelegalno useljenih stanara je pretio da će se zapaliti držeći flašu benzina.

Sukob dve grupe policajaca nastao je oko stanova koji su pre dve godine putem konkursa dodeljeni grupi od 19 porodica policajaca, a u kojima već pet godina žive porodice njihovih kolega. Nakon neuspele jučerašnje akcije, policajci kojima su dodeljeni stanovi otišli su da protestuju ispred zgrade Palate Srbija.

Policajci koji već žive u spornim stanovima kažu za Danas da su svesni da stanove nisu dobili na konkursu, ali dodaju da su ključeve dobili od Stambene komisije MUP-a. Oni su kategorični da se neće iseliti, dok im se ne ponudi neko rešenje, kao i da su spremni da brane te stanove.

Biserka Božić, jedna od „ilegalno’’ useljenih stanarki koju smo sreli spred zgrade, rekla je za naš list da su stanari rešeni da domove brane svojim životima, jer ukoliko ih isele, ostaju bez krova nad glavom.

Akcija prinudnog iseljavanja pokušana je i 1. septembra, ali i tada je obustavljena zbog protesta stanara. Naime, tada su okupljeni stanari blokirali ulaz u zgradu ispred koje su bili postavljeni protestni transparenti i plakati. Takode, nekolicina stanara je protestovala sa terasa i prozora spornih stanova, a jedna grupa i sa ulice.

Inače, spor izmedu te dve grupe pripadnika MUP-a dobio je na snazi krajem avgusta kada je ispred Palate Srbije protestovalo nekoliko desetina policajaca zbog odluke da se isele iz svojih stanova, koje su dobili bez konkursa.

Sa druge strane, na istom mestu, više od dva meseca, svakodnevno protestuje i 19 policajaca sa porodicama, koji su stanove dobili na konkursu. Oni koji u stanovima bespravno žive tvrde da je osnovni problem to što je komisija stanove dodelila onima koji već imaju rešeno stambeno pitanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari