Viši sud u Leskovcu odbio je optužni predlog protiv petorice stražara leskovačkog zatvora koji su okrivljeni za zlostavljanje i mučenje četvorice osuđenika, uz obrazloženje da je nakon više od šest godina od incidenta nastupila apsolutna zastarelost. Batinjanje tih osuđenika je, inače, snimljeno, a snimak je objavljen na internetu, saopštio je juče niški Centar za ljudska prava.


Incident se dogodio krajem januara 2009. nakon čega se snimak batinjanja osuđenika P. Đ., N. Đ., D. S. i B. J. pojavio na sajtu Jutjub. Osnovni tužilac u Leskovcu je, međutim, podneo optužni predlog po službenoj dužnosti tek posle godinu i po dana od incidenta. Prvi glavni pretres u leskovačkom Osnovnom sudu zakazan je tek godinu i po dana kasnije, a potom na svaka dva meseca, uz veći broj neodržanih pretresa.

Prvostepena presuda doneta je tek u januaru ove godine i bila je oslobađajuća za svih pet stražara, čija imena nisu dostavljena Centru uprkos podnetom zahtevu po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Osnovno tužilaštvo se žalilo na presudu, ali je Viši sud mogao samo da konstatuje apsolutnu zastarelost krivičnog gonjenja, pošto ona za ovo krivično delo nastupa posle šest godina.

Prema dostupnoj dokumentaciji, osuđenici P. Đ. i N. Đ., inače braća, pred istražnim sudijom dali su iskaz da su vređali stražare i tražili da ih puste da se obračunaju sa drugim osuđenicima, čime su praktično izazvali njihovu reakciju, odnosno prebijanje. N. Đ. je na glavnom pretresu izmenio iskaz i rekao da ih nije vređao, a da su ga oni tukli dok je bio vezan. Sudskomedicinsko veštačenje nije izvršeno, mada je, prema mišljenju Centra, moglo da odgovori na pitanje da li su povrede osuđenika nastale od palica koje su koristili stražari ili u tuči osuđenika.

Na snimku se vidi da je grupa stražara izvela u hodnik četvoricu osuđenika i nakon nekog vremena počela da ih tuče, posle čega su osuđenici odvedeni, a jedan od njih ponovo je prebijen. Vidi se da osuđenici imaju ruke na leđima, zbog čega se pretpostavlja da su bili vezani, mada se lisice se ne vide zbog slabog kvaliteta snimka.

U Centru, koji se godinama bavi monitoringom uslova zatvaranja u zatvorima i reformom zatvorskog sistema u Srbiji, kažu da je poseban problem što Osnovni sud za sve vreme postupka nije uspeo da izvrši identifikaciju stražara i osuđenika. Mada se do imena okrivljenih stražara u optužnom predlogu došlo pre svega na osnovu izjava prebijenih osuđenika, to za sud nije bilo dovoljno za konačan zaključak o njihovom identitetu.

Sud je radi razjašnjenja ovog pitanja zatražio 24-časovni službeni snimak tog dela zatvora, ali je iz te ustanove saopšteno da ne mogu da ga dostave jer se posle 15 dana svi snimci brišu. Okrivljeni stražari su se branili ćutanjem.

– Predmet jeste složen, ali ne toliko da bi suđenje moralo da traje šest godina, uključujući i rad tužilaštva. Toliko trajanje postupka ukazuje na nedostatak posvećenosti borbi protiv torture lica koja su vodila ovaj postupak, dakle i tužilaca i sudija, odnosno čitavog pravnog sistema, kako bi se ovakvo ponašanje kroz kažnjavanje predupredilo u budućnosti – kaže za Danas advokat Centra Milan Jovanovići dodaje da dodatni problem predstavlja i nedostatak zaštite prebijenih osuđenika odmah nakon torture.

Zaboravljen slučaj

„Neverovatno je da tokom više od šest godina trajanja postupka sud nije utvrdio ko su lica koja na video snimku tuku osuđenike, što je nepobitan dokaz da se tortura desila. Ovaj postupak vrlo verovatno ne bi ni bio pokrenut da se snimak nije pojavio na Jutjubu. Ali, dužina postupka je garantovala da će javnost, pod lavinom svakojakih vesti, da zaboravi na ovaj slučaj“, kaže koordinatorka Centra za ljudska prava Lidija Vučković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari