U poslednja dva meseca, u dva navrata, radnici Tekstilne industrije „Kloting“ negodovali su ispred zgrade lokalnog parlamenta, jer im je to bila jedina nada pošto su ostali bez posla.


Ozlojeđeni radnici, njih tridesetak, koliko ih je negodovalo, ističu da je marta ove godine potpuno zaustavljena proizvodnja u ovom kolektivu i da je vlasnik Kostas Georgiu zatvorio pogon, ali uz obećanje da će uslediti nastavak rada, što se nije dogodilo.

U lokalnoj samoupravi čine sve da olakšaju nevolje nekadašnjim radnicima „Klotinga“. Kako ističe Dušan Pešić, poverenik za informacije od javnog značaja, koji je i razgovarao sa radnicima, lokalna samouprava inicirala je stečajni postupak posredstvom Poreske uprave, jer je utvrđeno da je račun kolektiva u blokadi za iznos od gotovo deset miliona dinara.

– To je jedino u našoj nadležnosti. Sva ostala prava jedino možete da ostvarite posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje – precizirao je Dušan Pešić u razgovoru sa radnicima „Klotinga“.

– Mesecima ne samo da ne primamo minimalac, nego smo ostali i bez nade, a to je najgore po sve nas – kaže Milena Jovanović, jedna od radnica.

Nezadovoljni radnici „Klotinga“ najavili su nova okupljanja, jer smatraju da je jedini krivac za njihov katastrofalni položaj vlasnik Kostas Georgiu. Kako smo ranije pisali, Tekstilna fabrika „Kloting“ najavljivana je kao spasilac za potonulu leskovačku tekstilnu industriju. Iz iznajmljene fabrike „Inkol“, gde je počeo rad „Klotinga“, iznete su sve mašine, deo je preseljen u susednu fabriku „Zevelon“, a ostatak u Rumuniju. Kada je fabrika prestala da radi, vlasnik je obećao pokretanje proizvodnje za mesec-dva, ali se to nije dogodilo.

Po rečima ogorčenih radnika, kolektiv je u trenutku prestanka rada fabrike bio dužan da isplati oko pedeset hiljada dinara po radniku i tada su poslednju zaradu, u visini minimalca, primili na ruke a ne preko tekućih računa.

 

Propao „veliki posao“

Tekstilna industrija „Kloting“ bila je prva tekstilna fabrika koja je počela da radi poslednjih godina u centru Jablaničkog okruga. Kiparski biznismen Kostas Georgiu je u danu otvaranja fabrike, 14. januara 2008. godine, rekao da je započeo veliki posao u Leskovcu čiji je cilj da se zaposli 1.400 radnika. Za tu namenu iz budžeta Republike Srbije odobreno je 2,8 miliona evra bespovratnih para. Od pokretanja rada, gotovo kompletna proizvodnja otišla je u Englesku i, prema zvaničnim i više puta isticanim ocenama rukovodstva, nije bilo nikakvih primedaba na kvalitet tzv. lake konfekcije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari