Stožer razvoja naše opštine je „Tigar“, a Konfekcija „Lisca“ odmah je iza njega. Ukoliko ova dva preduzeća ne budu i dalje uspešna, Babušnica bi se našla na dnu razvoja. Zbog toga apelujem na rukovodsvo pirotskog „Tigra“ da proizvodni program babušničke fabrike dopune novim programima, kako bi ova fabrika opstala jer ima stručni kadar i mogućnosti za njen još bolji rad – kaže predsednik opštine Babušnica dr Miroljub Jovanović.

Stožer razvoja naše opštine je „Tigar“, a Konfekcija „Lisca“ odmah je iza njega. Ukoliko ova dva preduzeća ne budu i dalje uspešna, Babušnica bi se našla na dnu razvoja. Zbog toga apelujem na rukovodsvo pirotskog „Tigra“ da proizvodni program babušničke fabrike dopune novim programima, kako bi ova fabrika opstala jer ima stručni kadar i mogućnosti za njen još bolji rad – kaže predsednik opštine Babušnica dr Miroljub Jovanović.
– U razgovoru sa direktorom fabrike stekao sam utisak da su oni zadovoljni. Kao što je poznato Hemijsku industriju „Lužnica“ kupila je bugarska firma. Posle obnavljanja proizvodnje čuvenog lužničkog sirćeta, na pomolu je oživljavanje proizvodnje pleksiglas ploča. Kupljena je nova oprema i biće zaposleno oko tridesetak radnika. Ovih dana se uvozi i oprema za proizvodnju streč folije. Na tim poslovima biće uposleno 150 radnika.

Jedno je lužničko sirće

– Pored našeg originalnog lužničkog sirćeta koje se puni u pogonima naše Hemijske industrije, na tržištu su se pojavili falsifikati. Zbog toga skrećemo pažnju prvenstveno kupcima iz Pirotskog okruga da kupuju sirće koje se proizvodi i pakuje ovde, a ne u nekim punionicama u drugim gradovima. Naše sirće je prepoznatljivo ne samo po svom kvalitetu, nego po novoj ambalaži – kaže Jovanović.

Predsednik babušničke opštine dodaje da je u Babušnici, pored fabrike „Lisca“, „Dami stila“, „Pateksa“ „Bazara“, otvoren i tekstilni pogon pod nazivom „DMD Fiore“.
– Reč je o maloj fabrici u kojoj je kapital iz Italije, a proizvodni program je kao u fabrici „Prvi maj“. Ova fabrika upošljava pedesetak radnika. To nije malo za naš kraj i za smanjenje nezaposlenosti, ako se zna da u „Pateksu“ radi 100, u „Dami stilu“ 60, a u „Bazaru“ 30 radnika. Privatizovan je i IMT u kome sada radi oko 40 radnika – kaže Jovanović, dodajući da su u toku pregovori sa vlasnikom Konfekcije „Mona“, koji je pokazao interesovanje za kupovinu fabrike „Prvi maj“ koja je pre nekoliko meseci prestala da radi.
– Nadam se da će onog momenta kad Agencija za privatizaciju objavi njenu prodaju, kupac biti upravo „Mona“. To je šansa da se zaposli više od 150 radnika. Definitivno se završava i agonija Zemljoradničke zadruge koja je u stečaju. Nadam se da će u januaru Agencija za stečajeve oglasiti njenu prodaju. Reč je o velikom prostoru kojim raspolaže Zadruga i u kome bi mogli da se otvore neki novi proizvodni pogoni. Prodata je i farma u Baćov Dolu. Vrlo brzo će se znati i sudbina Ciglane. Ona je dosad radila dobro a ko će biti vlasnik odlučiće Vrhovni sud. „Tekstilkolor“ je u stečaju i nadam se da će ove godine biti rešen problem i tog preduzeća. Kupljen je i hotel „Crni vrh“ u Babušnici. Sa vlasnikom hotela i vlasnikom firme „De kompani“ Draganom Ćirićem dogovorili smo se da započnemo zajedno rekonstrukciju centra Babušnice. Opština je već isplanirala određena sredstva i radi se projekat. Verujem da ćemo u dogledno vreme imati jedan moderan centar grada. Kad već govorimo o firmi „De kompani“, poznato je da je to uspešna firma koja i dalje širi proizvodnju. Nadam se da će ova firma još više pomagati ovaj kraj – kaže Jovanović.
Jovanović naglašava da Babušnica ima ekonomske potencijale koji nisu iskorišćeni.
– Tu prvenstveno mislim na Zvonačku banju . Ona treba da bude pravi turistički centar i okosnica turizma u našem kraju. Imamo šta da pokažemo – Ruj, Asenovo kale, Biljine bare, Tumbu, Talambas, Stol, Šanac – utvrđenje iz turskog perioda. Imamo i Suvu planinu. Drugi ekonomski potencijal je rudnik kamenog uglja u Rakiti. U planu je i otvaranje kamenoloma za eksploataciju kamena eruptivca u Rakov Dolu. Ispitivanja su pokazala da je kamen izuzetno dobar. U planu je i otvaranje kamenoloma u Ljuberađi. Velike nade polažemo i u eksploataciju nalazišta bentonita u Zavidincu – kaže za Danas predsednik opštine Babušnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari