Nigde ne curi, a poplava informacija 1Foto: Medija centar

Analizirajući rad tužilaštva nismo zabeležili nijedan slučaj curenja informacija – rekao je Tomo Zorić, sekretar Državnog veća tužilaca otvarajući konferenciju „Sprečavanje curenja informacija u cilju podizanja kvalteta tužilačke istrage i profesionalizacije plasiranja informacija u javnosti“ koja je održana u hotelu Metropol.

Zorić je dodao da informacije vrlo često odu u medije i pre nego što dođu do tužilaštva.
– Informacije koje objavljuju mediji, koje su često apsolutno pogrešne, oblikuju očekivanja javnog mnjenja – rekao je Zorić.

Kako bi se predupredilo objavljivanje osetljivih i pogrešnih informacija koje mogu da ugroze tok istrage ili pretpostavku nevinosti, Zorić je naglasio potrebu da tužilaštvo organizuje konferencije za štampu kada su veliki slučajevi u pitanju.

Miloš Oparnica, pomoćnik ministra unutrašnjih je govoreći o curenju informacija iz policije naglasio da postoje dva motiva za odavanje podataka.

– Postoji odliv informacija za novac, kada su naručioci najčešće iz kriminogenih struktura, a postoji i odavanje informacija medijima, bez novčane nadoknade – naveo je Oparnica.
Prema njegovim rečima, Sektor unutrašnje kontrole je u poslednjih godinu dana podneo 13 krivičnih prijava zbog odavanja informacija.

Nada Macura, portparolka Hitne pomoći je rekla da za 11 godina koliko radi kao PR zdravstvenih ustanova nije primetila nijedan slučaj curenja informacija.

Mediji ugrožavaju istragu

Anketa koju je radilo Udruženje tužilaca Srbije pokazalo je da čak 79 odsto tužilaca smatra da objavljivanje informacija o istrazi ugrožava fer suđenje i pretpostavku nevinosti. Zabrinjavajući podatak je da objavljivanje informacija utiče na rad 26 odsto tužilaca. Zaposleni u tužilaštvu nemaju preveliko mišljenje o novinarima, pošto njih 62 odsto smatra da mediji uglavnom ne poštuju pretpostavku nevinosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari