"Nigde nema takve zore, kao iznad Mokre Gore": Odmor na planini na sat vožnje od Užica 1Mokra Gora/Foto: Nenad Kovačević

„Nigde nema takve zore, kao iznad Mokre Gore“, stihovi su pesnika Mihaila Ćupovića Ćupa (1934-2004), Mokrogorca, koji je živeo u Čajetini i svojim stihovima opisao jedno od najlepših i najrazvijenijih sela ne samo u Srbiji, nego i u svetu.

Da je to tako, dokazuje prošlogodišnja odluka Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) koja je Mokru Goru, u konkurenciji više od 170 sela iz 75 zemalja, proglasila za najbolje turističko selo na svetu.

Za razliku od centra Zlatibora, živopisno selo između Zlatibora i Tare, na oko 45 kilometara od Užica, još uvek nije savladano urbanističkim haosom, mada se njegovi počeci naslućuju i na tom produčju.

Sve više je natpisa o prodaji placeva i sve više se gradi, što je najava da bi i Mokra Gora uskoro mogla urbanistički da „podivlja“.

"Nigde nema takve zore, kao iznad Mokre Gore": Odmor na planini na sat vožnje od Užica 2
Mokra Gora/Foto Nenad Kovačević

Do tada, trebalo bi ugrabiti priliku i osetiti planinski vazduh, mirise četinara, šumove reke Kamešine, izvora i potoka, probati lekovite bele vode, izležavati se na nekom od proplanaka. Pešačiti. Dobro pojesti. Doživeti Ćupovu zoru.

I putovanje ka Mokroj Gori može da bude avantura. Trebalo bi zastati i raspitati se o usudu  Srbije i sveta u Kremnima, srpskim Delfima, koje su proslavili proroci Tarabići, a Kremanci ga vešto promovisali i komercijalizovali.

Da je Mokra Gora perspektivna lokacija, shvatio je to davno i reditelj Emir Kisturica, pa je na brdu Mećavnik sagradio etno – kompleks Drvengrad, koji je postao svetski kulturni centar.

U njemu se priređuju Kustendrof, međunarodni filmski i muzički festival, koji ugošćuje mlade stvaraoce i afirmisane filmske autore, i „Baljšoj“ – festival umetničke muzike na kome se sureću izvođači iz Srbije i Rusije, ali i iz druguh delova sveta.

Organizuju se susreti pisaca, pozorišni festival, izložbe i druga kulturna dešavanja.

"Nigde nema takve zore, kao iznad Mokre Gore": Odmor na planini na sat vožnje od Užica 3
Drvengrad/Foto: Nenad Kovačević

U tom „planinskom gradiću“ na vrhu brega, nekadašnje tradicionalne kućice, od drvenih oblutaka, pretvorene su u apartmane, restorane, galerije, sagrađena je i crkva, a staze – uličice su popločane starim drvenim pružnim pragovima. Sa terasa restorana puca pogled na mokrogorsku divljinu.

Selo je poznato po „Šarganskoj osmici“, nekadanšjoj pruzi uskog koloseka, koja je obnovljena i njome jezdi „ćiro“, parnjnača koja koja vuče kompoziciju voza uz strmine Šargana i putnike vraća u romantičnije vreme.

"Nigde nema takve zore, kao iznad Mokre Gore": Odmor na planini na sat vožnje od Užica 4
Foto: Nenad Kovačević

Neki od Užičana imaju kuće ili vikendice u Mokroj Gori i koriste ih za sopstveni odmor ili ih, kao i meštani, nude kao kategorizovani smeštaj turistima koji dolaze iz cele Srbije i okolnih zemalja.

"Nigde nema takve zore, kao iznad Mokre Gore": Odmor na planini na sat vožnje od Užica 5
Foto: Nenad Kovačević

U selu ima tridesetak takvih objekata, sa aparmanima, u kojima noćenje košta od 1.000 do 5.000 dinara, a moguće je odsesti u odmaralištu Iver, Čarobnom  bregu ili konačištu Šarganska osmica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari