Bivši britanski premijer Toni Bler odbacio je juče navode da je na privatnom sastanku sa bivšim američkim predsednikom Džordžom Bušom održanom pre osam godina postigao tajni dogovor o napadu na Irak 2003.

Bler je u šestočasovnom svedočenju pred istražnom komisijom koja ispituje učešće Britanije u invaziji na Irak naglasio da je predočio javnosti detalje razgovora s Bušom, kao i da nije skrivao da je Sadam Husein, tadašnji irački lider, predstavljao „problem koji se mora rešiti“. Bler je kazao da je sagovorniku iz Vašingtona preneo stav vlade u Londonu da se SAD moraju suočiti sa Huseinovim naoružanjem za masovno uništenje, po cenu promene režima u Bagdadu.

Mada su se u proteklom periodu pojavili navodi da je Bler na sastanku s Bušom u aprilu 2002. na ranču u Korofordu u Teksasu tajno obećao da se će se Britanija pridružiti SAD u ratu protiv Iraka, nekadašnji premijer naglasio da takav stav nije bio tajna i da je u više navrata izjavio da će njegova država podržati Sjedinjene Države prilikom suprotstavljanja Huseinu. Štaviše, Bler je opovrgao tvrdnje da bi podržao pokretanje invazije u Iraku u slučaju da je verovao da tadašnji režim u Bagdadu ne poseduje oružje za masovno uništenje. „Priroda pretnje ne bi bila opisana na isti način da se znalo ono što je poznato sada, a to je da su pogrešni obaveštajni podaci o naoružanju za masovno uništenje“, kazao je na jučerašnjem saslušanju.

Nekadašnji predsednik britanske vlade takođe je istakao da se odnos Londona i Vašingtona prema pretnji koju je predstavljao Husein drastično promenio nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. „Predočeno nam je da bi ti ljudi upotrebili hemijsko ili biološko oružje, kao i nuklearne naprave, ukoliko bi se dokopali takvih sredstava, što je u potpunosti promenilo naše mišljenje o potencijalnim opasnostima“. U tom kontekstu, Bler je naglasio da su SAD i Britanija shvatile da nije moguće obuzdati Huseina samo uvođenjem sankcija. Prema njegovom mišljenju, akcije terorista nisu predstavljale samo udarac za SAD, već i za ostatak sveta.

Odluka Blera da se priključi američkoj akciji u Iraku predstavlja najkontroverzniju epizodu iz njegove bogate političke karijere i doprinela je podelama u okviru Laburističke stranke. Kritičari bivšeg premijera tvrde da je on iznoseći opravdanja za invaziju zapravo obmanuo javnost.

Majice sa natpisom „Uhapsite Tonija“

Nekoliko stotina ljudi, uključujući i članove porodica 179 britanskih vojnika poginulih tokom invazije na Irak, učestvovalo je u jučerašnjim demonstracijama organizovanim uoči Blerovog svedočenja. Mnogi od njih nosili majice sa natpisom: „Uhapsite Tonija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari