Vranje:Posle korone, uslediće pandemija onkoloških pacijenata 1Vranje šetnjom obeležilo Svetski dan borbe protiv raka/Foto: Dušan Pešić

Načelnik Dnevne bolnice za hemioterapiju Zdravstvenog centra (ZC) Vranje, Kosta Zdravković, izjavio je da je primećeno da se dosta onkoloških bolesnika javlja u uznapredovaloj fazi bolesti, što ide uprilog tezi da je, zbog pandemije, obim preventivnih pregleda smanjen i da će „posle pandemije koronavirusa neminovno uslediti pandemija onkoloških pacijenata“.

Povodom Marta – meseca borbe protiv raka i prevencije malignih tumora, Zdravković je za sajt ZC Vranje rekao da se u Dnevnoj bolnici za hemioterapiju u Vranju „pregledavaju i primaju specifičnu onkološku terapiju osobe starije od 18 godina, sa izuzetkom maloletnih osoba sa dijagnostifikovanom malignom bolešću od koje se leče u nekoj od referentnih ustanova – UKC Niš ili UKC Srbija, a imaju neke od akutnih tekoba“.

„Onkološke bolesnike mlađe od 18 godina prati i leči pedijatar-subspecijalista onkologije ili hematologije, a takvog u ZC Vranje nema na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite. Podsećam da su 13,4 odsto ukupnih istorija bolesti u ZC Vranje upravo istorije iz Dnevne bolnice za hemioterapiju“, rekao je Zdravković.

U Srbiji je, prema podacima ZC Vranje, tokom 2019. godine od svih malignih tumora obolelo 42.290 osoba (22.544 muškaraca i 19.745 žena).

Iste godine od raka je umrlo 21.340 osoba oba pola, odnosno 12.134 muškaraca i 9.206 žena.

Vodeći uzroci obolevanja i umiranja od raka u našoj zemlјi gotovo su identični vodećim uzrocima obolevanja i smrtnosti od malignih tumora u većini zemalјa u razvoju.

Prema dostupnim podacima, muškarci u našoj sredini najviše su obolevali od raka pluća, debelog creva i rektuma, i prostate. Kod žena maligni proces je najčešće bio lokalizovan na dojci, plućima, debelom crevu i rektumu, i grliću materice.

Iz ZC Vranje navode je prevencija ključna u kontroli malignih bolesti.

U Srbiji su 2013. godine doneti nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i raka debelog creva, koji će u narednom periodu značajno smanjiti obolevanje i umiranje od navedenih lokalizacija malignih tumora.

Na skrining raka dojke pozivaju se žene starosti od 50 do 69 godina. Mamografski pregledi predviđeni su da se rade svim ženama navedenog uzrasta na dve godine. Skriningom na karcinom grlića materice obuhvaćene su žene uzrasta od 25 do 64 godine, koje se pozivaju na preventivni ginekološki pregled i Pap test jednom u tri godine.

Cilјna grupa za testiranje na rak debelog creva obuhvata građane oba pola starosti od 50 do 74 godina, koji se jednom u dve godine pozivaju na testiranje na skriveno krvarenje u stolici.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari