Poslanici Skupštine Srbije su poslednje nedelje decembra doneli odluku da status grada dobije 15 opština u Srbiji, ali među njima nema Pirota, sedišta Pirotskog okruga, što je ovde dočekano sa nevericom i pitanjem da li će ova opština, treća po prostranstvu u Srbiji, i dalje biti slepo crevo i da li će važiti izlizana floskula „što južnije to tužnije“.

Poslanici Skupštine Srbije su poslednje nedelje decembra doneli odluku da status grada dobije 15 opština u Srbiji, ali među njima nema Pirota, sedišta Pirotskog okruga, što je ovde dočekano sa nevericom i pitanjem da li će ova opština, treća po prostranstvu u Srbiji, i dalje biti slepo crevo i da li će važiti izlizana floskula „što južnije to tužnije“.
Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić kaže da je Zakon o teritorijalnoj organizaciji i lokalnoj samoupravi donet bez valjane javne rasprave.
– Zakon je donet na telefonskoj sednici Vlade i u pet do dvanaest su usvojeni zakoni na jadan i bedan način, bez ikakve javne rasprave i konsultacija s lokalnim samoupravama. Čini mi se da niko, pa ni poslanici, ne znaju šta su usvojili, ali to nije ništa novo. Ključno je pitanje kakva je razlika između grada i opštine. Čini mi se da ni to niko ne zna u Srbiji- rekao je Vasić.
Pošto Pirot nema poslanika u novom sazivu republičke skupštine, interese Pirota zastupao je poslanik LDP iz Niša Nebojša Ranđelović i član skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu koji je predlagao amandman na usaglašeni predlog Vlade.
– U zakonu sam video delove na osnovu kojih smatram da Pirot i te kako treba i mora da dobije status grada – rekao je Ranđelović za TV Pirot.
Poslanik DS iz Dimitrovgrada Zoran Petrov kaže da je Zakon o teritorijalnoj organizaciji pripremljen i usaglašen, ali da nije imao informaciju od bilo koga iz Okruga ili opštine da je Pirot zainteresovan za dobijanje statusa grada.
Načelnik Pirotskog upravnog okruga Goran Stamenović (DS) kaže da bi Pirot bio najmanji grad u Srbiji, ali da je njegova prednost što se nalazi na granici s Evropskom unijom.
– Nažalost, mi nismo dobili ni inicijativu lokalne samouprave. Da jesmo, učinio bih sve i siguran sam da bismo u Skupštini Srbije uspeli da izlobiramo da Pirot dobije status grada – kaže Stamenović.
Bez statusa grada ostali su Bor, Prokuplje i Kikinda. Predsednik pirotske opštine Vladan Vasić smatra da su sedišta svih okruga trebalo da dobiju status grada.
– Treba utvrditi koje su prednosti grada. Mislim da je odgovornost na svima nama, na lokalnoj samoupravi, ali i na strankama koje učestvuju u Vladi. Ovoga puta se na delu pokazao nedostatak toga što mi nemamo svog poslanika – kaže Vasić,.
Načelnik Pirotskog upravnog okruga Goran Stamenović dodaje da je bilo neophodno proceniti šta je za Pirot bolje.
– Ako zajednički procenimo da nam treba status grada, moramo zajednički i da nastupamo u tom zahtevu. Mislim da je jako važan dobar odnos sa svima koji predstavljaju republičku vlast. Dakle i sa Okrugom i Vladom. Ne možemo da idemo protiv njih kada politički procenimo da nam to odgovara, a onda opet od njih da nešto tražimo – kaže Stamenović.
Saopštenjem se oglasio OO LDP u Pirotu, ističući da je DSS statuse grada dodelila opštinama u kojima je ova stranka na čelu, a da je DS tom spisku gradova dodala opštine gde je ona na vlasti. „Pitamo lokalnu vlast, ali i stranke koje participiraju u Vladi zašto nisu štitili interese građana Pirota. Kako da jedna Loznica dobije status grada, a Pirot ne“, pita se pirotski LDP. Reagovao je i predsednik OO SPO Boban Tolić, rekavši da je razočaran i „da niko nije mrdnuo za Pirot, čak ni oni koji su govorili da im je Pirot važan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari