Nekoliko desetina turskih provincija, među kojima i gradovi Istanbul, Ankara i Izmir ostali su prekjuče bez struje, a sudeći prema izjavama ministra energetike Tanera Jidiza „nije ispravno povezivati nestanak struje sa incidentom u sudnici“, prenela je turska agencija Dogan.

Premijer Ahmet Davutoglu je novinarima u Ankari kazao da se istražuje svaka mogućnost uključujući i teroristički napad, dodajući da je uspostavljen krizni štab u ministarstvu za energetiku, a javnost će stalno biti obaveštavana o istrazi.

Ovaka energetski kolaps nije dugo zabeležen u zemlji, kažu upućeni, a usled nestanka struje u nekoliko provincija u Turskoj uključujući i Istanbul i Izmir došlo je do obustave saobraćaja, otežan je bio rad u bolnicama a obustavljena je i proizvodnja na nekoliko sati.

Prema izjavama pojedinih zvaničnika tehnički problemi u sistemu turske Elektro kompanije doveli su do ovog masivnog ispada, prenosi turski dnevnik Harijet. Novinska agencija Dogan prenele je da je gotovo 81 provincija bila pogođena nestankom struje, izuzev istočne provincije Van, koja uvozi električnu energiju iz Irana.

Metro mreže u Istanbulu i Ankari, tramvaji i brze železnice u Eskišehiru bilki su takođe pogođeni nestankom električne energije, koja je nestala 10.36 sati, a trajala je satima.

Ministar za energetiku Taner Jidiz kazao je da vlasti istražuju da li se nestanak struje dogodio zbog tehničkog neuspeha ili je posledica „sajber napada“. „Ne mogu reći da li je ili nije reč o sajber napadu. Najvažnije stvar za nas jeste da je sistem vraćen u život. Ovo nije nešto što smo do sada iskusili“, kazao je Jidiz isključujući navode da su nestašice struje u zemlji. Jidiz, koji se inače nalazi u poseti Slovačkoj u pratnji predsednika Režepa Tajipa Erdogana kazao je da je snadbevanje električnom energijom uspostavljeno širom zemlje. „Uz dozvolu predsednika i nakon razgovora sa premijerom odlučeno je da se vratim kući“, kazao je Jidiz naglasivši da je on i njegovo ministarstvo „provelo celu noć u pronalaženju uzroka problema“. U saopštenju ministarstva za eneregetiku navodi se da je da je problem nastao kod glavnih distributivnih linija te da je kvar potekao iz Egejskog regiona. Ovakva havarija nije se dogodila u proteklih 15 godina od 1999. i zemljotresa u Marmarisu.

Nestanak električne energije „zarobio“ je mnoge ljude u liftovima u dok su spasilački timovi bili prinuđeni da evakuišu ljude iz podzemnih železnica. Zabeležene su i saobraćajne gužve jer semafori nisu radili.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari