Pakistanski zvaničnici juče su potvrdili da je u padu putničkog aviona Erbas A321, pakistanskog avioprevoznika Erblu u brdima nedaleko od pakistanske prestonice stradalo svih 146 putnika i šest članova posade, čime su demantovani prethodni navodi da je pad aviona preživelo petoro putnika. Uzrok pada aviona Erblu su, kako se za sada pretpostavlja loši vremenski uslovi. „Sada smo u potpunosti sigurni da nažalost nema preživelih“, izjavio je Hanif Katak, generalni direktor pakistanske Civilne odbrane.

Osim Pakistanaca, među kojima i šestoro mladih parlamentaraca, u avionu su se nalazila i dva američka državljanina, potvrđeno je iz ambasade SAD. Pakistanska televizija Daun prenosi da je do podneva pronađeno 100 tela, mnoga su bila izgorela i unakažena. Zvaničnici ne isključuju mogućnost da je pad aviona delo terorista, naročito ako se ima u vidu da su terorističke aktivnosti u Pakiustanu u usponu. Hašim Raza Garvaizi, iz pakistanske organizacije avioprevoznika izjavio je da je jedan drugi avion preusmeren sa aerodroma u Islamabadu zbog loših vremenskih uslova samo 30 minuta pre nego što se avion Erblua srušio.

Na snimcima prikazanim na lokalnim televizijama vide se metalne olupine koje vise na drveću, požar i oblaci dima, delovi ljudskih tela, dok spasilačke ekipe pretražuju nepristupačnu oblast. Ubrzo nakon pada aviona vojska je uputila specijalne snage kao pomoć spasilačkim službama.

„Video sam delove ljudskih tela“, kaže Davar Adnan, spasilac iz pakistanskog Crvenog polumeseca. „Ovo je užasna scena. Pretražili smo gotovo celo brdo ali nema šanse da je iko preživeo“. Spasilačke napore u velikoj meri otežava nepristupačan teren i magla, potvrdio je Adnan. Mediji prenose da je pronađena crna kutija, nekih 400 metara severno od brda Margala.

Avion Erblu je napustio Karači u 7.45 sati po lokalnom vremenu i uputio se ka Islamabadu gde je trebalo da sleti nakon dva sata vožnje. Erblu je privatna služba sa sedištem u najvećem pakistanskom gradu Karačiju i pretpostavlja se da su se u avionu nalazili uglavnom Pakistanci. Erblu ima linije do mnogih gradova u Pakistanu ali i leti na međunarodnim linijama ka SAD, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Omanu i Britaniji. Avion nije bio stariji više od osam godina i do sada nije imao tehničkih problema.

Na aerodromu u Islamabadu juče se okupilo na stotine prijatelja i rođaka putnika koji su bili u avionu očajnički iščekujući nove informacije. „Ne znamo ko je preživeo, stradao ili je povređen“, kazao je Zulfikar Gazi, iščekujući informacije o četvoro svojih rođaak koji su bili u avionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari