Vest koja je obišla svet da se Poljak Jan Gževski posle 19 godina probudio iz kome naduvana je novinarska patka i sada otežava rad bolnici, apelovala je Joana Hensel načelnik zdravstvene službe u poljskom gradu Đaldov. Senzacionalna vest da se Gževski koji je u komu zapao posle udarca u glavu 1988.

Vest koja je obišla svet da se Poljak Jan Gževski posle 19 godina probudio iz kome naduvana je novinarska patka i sada otežava rad bolnici, apelovala je Joana Hensel načelnik zdravstvene službe u poljskom gradu Đaldov. Senzacionalna vest da se Gževski koji je u komu zapao posle udarca u glavu 1988. probudio nakon 19 godina i svega dva meseca rehabilitacije pojavila se prvog juna.
Za medije je posebno atraktivno bilo to što je izgledalo kao da ju je pisao scenarista kultnog nemačkog filma „Gudbaj Lenjin“ jer je Gževski još uvek bio ubeđen da živi u socrealističkom sivilu totalitarne komunističke Poljske.
– Najviše me je šokiralo što nema više redova, a u radnjama je neverovatan izbor robe – kazao je novinarima Gževski.
– Najmanje od 1990. nema nijednog kriterijuma koji bi svedočio da je ovaj pacijent bio u komi. Dve godine posle nesreće pacijent je gutao, pio, čuo, razumeo šta mu se priča i bio u stanju da naznači svoje potrebe – kazala je novinarima Hensel.
Da se kod Gževskog radilo pre svega o afaziji, poremećaju govora i o poremećaju kretanja, a nikako o komi, potvrdili su i neurolozi koji su ga vratili u normalan život dvomesečnom rehabilitacijom u bolnici u Đaldovu.
– Neistinite vesti doprle su čak u inostranstvo a efekat je da bolnica ne može normalno da radi, zbog najezde stranih novinara, čak iz Japana – kazala je Joana Hensel.
Naduvana novinarska patka izazvala je i lažne nade kod porodica pacijenata u komi da bi bolnica u Đaldovu mogla čudesno da pomogne i njihovim bližnjim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari