Nije lako biti dobar direktor škole

Šta je pokazalo istraživanje o potrebama, problemima i kompetencijama rukovodilaca obrazovnih ustanova u Srbiji

Ostavite komentar


  1. Najveća briga direktora je da obezbedi glasove članova kolektiva za sledeći mandat. To znači da ne se ne zamera ni sa kim _radi kako hoćeš ali se čuvaj da neko ne sazna. Najgore je da se ne uključi javnost. Navedite ime direktora koji je prešao u nastavu jer mu je bilo teško da vrši funkciju direktora.

  2. Direktori u školama nisu potrebni već su potrebni sposobni edukovani menadžeri koji bi svojim znanjem i sposobnošću kvalitetno uredili škole. A organizacioni deo, što se tiče nastave prepustiti pedagogu škole, pošto dobra komunikacija sa njim donosi i dobre rezultate. Dobar pedagog izuzetno dobro zna da izbalansira i uskladi saradnju roditelja, nastavnika i đaka.A što se tiče prijema u školu, treba vratiti da pri zapošljavanju profesori imaju prednost. E, da, menadžeri uopšte ne trebal da budu iz sveta prosvete već iz sveta biznisa.

  3. Najveća glupost i propast sto je dozvoljeno da nastavnici budu direktori skola. Oni su ucili kao vecina direktora i nacelnikada budu nastavnici fizičkog vaspitanja, i onda se nadju u položaju da odlucuju i pravima i obavezama zaposlenih, ucenika, da naredjuju, sto jedino i znaju i to nezakonitim naredbama i da dobijaju uvecanu zaradu u odnosu na koelge. Ovo istrazivanje je presmesno za one koji rade u skolama i znaju kako sve iznutra funkcionise. Bas mi ih zao. Pitaje ih za.procente od javnih nabavki, letovanja, zimovanja, racunare, zaposljavanja rodjaka u drugim skolama , a zauzvrat isto ucine. Vrlo je lako biti direktor, a kad imas pedagoge i psihologe koji ionako nista ne rade, samo se uvecavaju bespotrebna lica za plate. Sta ce pedagozi i psiholozi u skolama? Nikad nista nenrade, vecina ih je sad online, ne rade nista, nesposobni, a samo pricaju kako rade. Efekti su samoubistva, vrsnjacko nasilje, slabe ocene, depresije. Od kad ih ima toliko, od tad nastala propast skola. Ja bih i direktore i pedagoge i psihologe ukinuo.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.