Kada je 5. septembra novajlija u Prvoj ligi niški Sinđelić odneo bod iz Novog Pazara bilo je jasno da u fudbalskom klubu koji je istakao ozbiljnu kandidaturu za jedno od prva dva mesta na tabeli sledi brzopotezni rez. Dogodilo se ono što je u takvim situacijama najbezbolnije.

Zbog izostanka željenih rezultata odvajkada ceh prvi plaća trener. Koliko je odlazak Saše Štrpca bio očekivan toliko je neočekivan bio dolazak jednog od najstarijih trenera u našoj zemlji Jovice Škora. Posle mesec dana saradnje Škoro i oni koji su mu verovali mogu zadovoljno da trljaju ruke. Iz četiri utakmice pod njegovim vođstvom Novopazarci su sakupili 10 bodova. Doneli su četiri boda sa gostovanja, postigli šest, a primili samo jedan gol. Naredne dve utakmice koje Novi Pazar igra kao domaćin, sa Kolubarom i Radničkim iz Sombora, prilika su da se bodovni saldo uveća, a potom sledi derbi ovog dela sezone u Kragujevcu.

Čak i oni koji površno prate dešavanja u fudbalu čuli su za Jovicu Škora. To nikoga i ne čudi, jer ovaj Kruševljanin osim što dugo traje iza sebe ima i rezultate kakvim se retko koji trener u ovoj zemlji može pohvaliti. I ne samo to, Škoro je među današnjim super i prvoligaškim trenerima neko ko ima najimpozantniju igračku karijeru. Jedan je od sinonima grada i stadiona pod Bagdalom. Legendarna Napretkova devetka pripada krugu najboljih drugoligaških strelaca svih vremena. U sezoni 1975/76 posle 25 godina Kruševljani su se vratili u elitu tadašnjeg jugoslovenskog fudbala. U generaciji golmana Milosavljevića, Radovanovića, Jakovljevića, Milorada Jovanovića i Dragiše Ilića iskočio je vižljasti centarfor postigavši te sezone 20 golova, najviše u tadašnjoj Drugoj ligi – istok. Igrao je na svim stadionima bivše zemlje, a samo na retkim se nije upisao u listu strelaca. Danas je teško odgovoriti na pitanje da li je Jovica Škoro bio bolji igrač ili trener. Jedno je sigurno, malo ljudi iz fudbala se može pohvaliti tako bogatim karijerama u obema ulogama.

*Pristali ste da u sred prvenstva preuzmete tim koji ima najviše ambicije u prvenstvu. Niste mnogo razmišljali kada vam je ponuđeno da predvodite Novi Pazar?

– Vrlo brzo sam se razumeo sa tim menadžerom Seadom Brunčevićem. Znam šta je cilj Novog Pazara. Nije ovo prvi put da imam ovakav zadatak. Doduše, ranije iskustvo u ovakvim situacijama ne mora ništa da znači. Svestan sam da sam pri kraju trenerske karijere, ali nisam bez ambicija. Bilo bi idealno da u penziju odem kao trener tima koji je prvi put u svojoj istoriji postao član najvišeg ranga.

*Rukovodstvo kluba tokom leta je zasukalo rukave. Devetnaestorica novih fudbalera stoji vam na raspolaganju. Čini se da postoji sasvim dobra osnova za ostvarenje višedecenijskog cilja?

– Slažem se da imamo odličan igrački kadar. Ovaj Novi Pazar predstavlja skup iskusnih i dokazanih fudbalera. Dugo sam u fudbalu i znam da to nije dovoljno da bi se stiglo do cilja koji je pred sve nas postavljen. Moj osnovni zadatak je da ove nesumnjivo kvalitetne fudbalere uklopim u dobar tim. Trenutno je na raspolaganju dosta igrača sličnih predispozicija. Kod mene će igrati isključivo najbolji. Nikad nisam bio rob predrasuda. To da li je neko došao kao veliko pojačanje ili je možda domaći igrač, ne igra nikakvu ulogu prilikom izbora najbolje jedanaestorice. Ovakav tim trebalo bi da prati i bolja organizacija kluba. Nadam se da ćemo i u tom elementu tokom jeseni napredovati.

*Od trenutka kada ste preuzeli ekipu ona niže samo uspehe. Četiri utakmice, tri pobede i jedna nerešena igra. Start kakav se samo poželeti mogao?

– Forma ekipe je u uzlaznoj liniji. Međutim, naučen sam da se u pobedama previše ne uznesem. Fudbal je čudna igra. Jedna loša partija i sve se rasprši kao mehur od sapunice. Pratio sam prošle godine ovu ligu. Mislim da me ne vara utisak da je ove sezone još ujednačenija. Nije loše kad svako svakog može da dobiju. U takvom takmičenju na vrh po pravilu isplivaju dva najbolja tima. Voleo bih da jedan od ta dva kluba bude Novi Pazar. Imamo i ono što nedostaje ostalim klubovima u ovoj ligi – publiku. Najmanje nam je potrebno da nju razočaramo.

*Rezultatima ekipe ste nesumnjivo zadovoljni. Da li to važi i za igru?

– Mislim da je primetno i da je kvalitet igre iz kola u kolo na višem nivou. Još uvek smo u fazi stvaranja stila po kome ćemo se prepoznavati. Poznato je da sam pristalica napadačke, tehnički doterane i presing igre. Nadam se da se konture takvog stila već naziru u našim poslednjim nastupima.

*Neki planirani bodovi ove jeseni otišli su u nepovrat. Sve se to događalo pre vašeg dolaska u klub. Čime biste bili zadovoljni na kraju ove polusezone?

– Proleće moramo dočekati u vrhu tabele. Naš cilj je da bodovni zaostatak, ako ga bude bilo, ne bude takav da ga je teško nadoknaditi tokom drugog dela prvenstva. U pauzi ćemo raditi na dodatnom sređivanju tima. Do tada ćemo doći do zaključka kakav profil fudbalera nam je potreban, odnosno šta je to što nam nedostaje da bismo došli do cilja. Kvalitet tima moraće da prati i organizacija unutar kluba, koja bi trebalo da bude podignuta za još neki stepenik.

*Pretpostavimo da sa Novim Pazarom uđete u elitu srpskog fudbala. To ne bi bilo prvi put da Jovica Škoro sa nekom ekipom leti u viši rang?

– Pet puta sam sa ekipama koje sam vodio ulazio u viši rang. Verujte, nije lako biti prvak četvrte lige, a kamoli najbolji u ovoj. Ne želim da dajem prazna obećanja. Ponoviću, ostvarenje visokog cilja često ne zavisi samo od fudbalera i stručnog štaba. Ovo je situacija kada čitav grad mora da se stavi u službu kluba. Govorim najiskrenije, u Kruševcu i ostalim srpskim fudbalskim centrima o fudbalskom Novom Pazaru priča se sa poštovanjem. Cenjen je po fudbalerima koje je dao, po retko odanoj publici, po tradiciji. Ko ne bi voleo da sa jednim takvim klubom ostvari istorijski uspeh. Međutim, isti cilj imaju i Banat, Radnički Kragujevac, BASK, Proleterů

*Koliko vam u jednom ovakvom izazovu posao pojednostavljuje prisustvo fudbalera s kojima ste i prošle godine sarađivali. Dojučerašnji Kruševljani – Pustinjaković, Vujović i Babić predstavljaju vrlo važne karike u igri Novog Pazara?

– To su fudbaleri koji imaju ogromno superligaško i internacionalno iskustvo. Bez obzira na tu činjenicu oni i u Novom Pazaru moraju da se dokazuju. Imaju kvalitet i znanje, a mogu i moraju bolje. Jako mi je žao što smo na duže vreme ostali bez Vasilija Prodanovića. Odlično se uklopio u igru koju smo zamislili, na žalost dogodila se teška povreda i sad smo prinuđeni da na toj poziciji tražimo neka druga rešenja.

*Od vas se u Novom Pazaru očekuje rezultat, i to ne bilo kakav. Koliko u takvim okolnostima trener ima slobodu da pruži priliku mladom fudbaleru?

– U svakoj ekipi koju sam vodio mladi fudbaleri su imali prednost, bez obzira na ciljeve koji su se pred mene i klub postavljali. Primeri Bejtovića, Kecapa i Škrijelja govore u prilog ove teze. Mesta u ekipi biće i za mlađanog Holića. U vreme kada sam predvodio Smederevo na prvom treningu sam igrače podelio u dva tima ne bi li se upoznao sa onim čime raspolažem. Već tada mi je za oko zapao 18- godišnji Radosavljević. Odmah je dobio priliku u prvom timu. Posle nekoliko odigranih utakmica tražio ga je Dinamo iz Kijeva. Nikad nisam delio fudbalere ni po kojem osnovu. Postoje samo dobri i manje dobri.

*Bili ste najbolji srpski trener 2001. godine u izboru vaših kolega. Tada ste vodili Smederevo. Na klupu Napretka vraćali ste se pet ili šest puta. Kakva su sećanja?

– Bile su to neke lepe godine. Zanimljivo je da sam prvu utakmicu kao trener Smedereva imao protiv Napretka. Pobedili smo 3 : 0. U drugom delu slavili smo i u Kruševcu 2 : 1. Da sam tada znao da će Napredak ispasti iz lige pitanje kako bi se ta utakmica završila. Želim Napretku da što pre izađe iz krize u kojoj se očigledno nalazi. Dve poslednje utakmice pokazuju da je na dobrom putu. Dobro je da će Novi Pazar imati jednog velikog protivnika manje u borbi za elitu.

*Postoji li najbolji fudbaler s kojim je Jovica Škoro igrao?

– Jedan je Dragiša Ilić, levo krilo Napretka.

*Kako se zove najbolji igrač kojeg ste trenirali?

– Nema najboljeg. Postoji nekoliko odličnih: Marko Pantelić, Goran Bogdanović, Boris Vasković, Milan Gajićů

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari