Nije prirodno da svi nastavnici imaju istu platu

Otvoreno pismo predsednice Vlade Srbije povodom teksta u Danasu "Premijerka opet uvredila prosvetare"

Ostavite komentar


  1. Po vođinom receptu, premijer-ka sama postavlja pitanja i odgovara. Izgleda da je bolest nezaustavljiva i svepristuna među vođinim pulenima i poslušnicima. Ona ne samo da ne želi da razume šta je rekla, nego dokazuje da je to ni ne zanima sve dok joj se može ovako. Bezobzirna, bezobrazna i nemoralna poslušnica.

  2. Koje spinovanje?Nije fer da svi nastavnici imaju iste plate, ali jeste fer da vozač direktora u javnom preduzeću ima veću platu od bilo kog nastavnika u Srbiji?Bravo "mala"od Vučićeve palube.

  3. Gospođice premijerko, da li znate šta zaista ubija svaku volju u srpskoj prosveti? To što vlade ove države, a sada i vaša, već čitavih pet godina protiv svakog smisla drže na snazi zabranu zapošljavanja, zbog koje mnoge moje koleginice i kolege, mahom mlađih godina, predaju u školama na privremenim i potpuno neizvesnim ugovorima, kao da su sezonski berači malina. Vi, gospođice premijerka i vaše kolege iz elite vlasti, već godinama ne dozvoljavate armiji kvalifikovanih mladih ljudi da se zaposli u skladu sa potrebama prosvete i uslovima koje su ispunili. Držite ih u prekarnom radu, u konstantnoj neizvesnosti i strepnji hoće li preko noći ostati bez posla (čega sam se već nagledao), dok s druge strane Srbijagas, Telekom, Pošte Srbije itd. samo primaju, primaju, primaju: referente, sekretarice, vozače, savetnike, savetnike savetnika, sa platama koje su redovno iznad najviših prosvetarskih. Prema tome, sve što ste napisali u svom otvorenom pismu, u kome zjapi nepoznavanje prirode i potreba prosvetnog sistema u Srbiji, samo je dim, vađenje kestenja iz vatre i licemerno namicanje predizbornih poena u situaciji u kojoj ste celoj jednoj profesiji pljunuli u lice sa lakoćom autističnog pripadnika elite koji "svoj narod" vidi samo iza zatamnjenih stakala audija 6, ili već u čemu vas voze.

  4. Прича о просвети и говори да су млади наставници и генерације апатичне и да мисле да се туда не исплати. Госпођо, просвету сте убили са купљеним дипломама и докторатима ваших чланова потпуно обесмислили образовање. Ако се дипломе могу "легално" купити ваша прича о учењу је бесмислена.

  5. Imao bih pitanje adresirano na redakciju a to je: da li ste sigurni da objavljivanje ovakvih pisama kao sto je premijerkino doprinosi civilizovanoj diskusiji na ovu (ili bilo koju) temu. Njeno obracanje javnosti, novinarima, prosvetarima itd. je postalo uvredljivo, ne samo za te struke, nego i za bilo koje bice sa barem minimumom samosvesti i inteligencije.
    ozda je bolje odbiti objaviti takva pisma uz (iskreno) objasnjenje da sa radi o uvredljivoj budalastini nego uzrujavati (redovne) citaoce ovakvim izlivima licemerja i na kraju krajeva notornih lazi, koje su ispod nivoa cak i Gebelsa dok je bio mlad i neiskusan.

  6. Sve je u pravu. Svi znamo da ima dobrih i loših nastavnika, a da se to ne ogleda u fondu časova koje imaju! Samo se plašim da će nastavnici i profesori krenuti da se utrkuju ko će više petica da podeli, kao što danas dele jedinice, kako bi ostvarili uspeh!

  7. Много речи ни око чега, као уосталом и све у заблуделој и застрањеној СНС Србији. Председница владе све више почиње да личи на свог ментора, па тако и пише и коментарише све оно што је иоле против ње и оних који су је ту поставили.

  8. Vrlo licemerno i populisticki. U praksi bi značilo učlani se u SNS i obezbedi nam 30 sigurnih glasača i dobićeš veći platni razred. Ili bi možda premijerka išla od škole do škole i procenjivala koji profesor zaslužuje koliku platu. Sekta

  9. Platni razredi u Srbiji su regulisani Zakonom o radu na taj nacin da se formiraju prema ZVANJU a ne ZNANJU; sama premijerka je jednom izjavila da se u Srbiji vrsi POPIS RADNIH MESTA i da ce tek nakon toga biti formirani platni razredi. Premijerka nema pravo da drzi lekcije nikome dogod se platni razredi formiraju prema radnom mestu i polozaju, a ne prema strucnoj spremi i stepenu obrazovanja. U drzavi u kojoj klika na vlasti dozvoljava skolovanje raznih "menadzera" svih fela, u kojoj se tolerisu sumnjive brzometne srednjoskolske, fakultetske i doktorske diplome, dok se reforma obrazovanja svodi na to da politika udje u SVE obrazovne ustanove, premijerka uz diletante sa sve cirilicom i guslama kroji obrazovanje prema meri onih na vlasti .Premijerka smatra da je kompetentna i da joj polozaj koji zauzima dozvoljava da MIMO ZAKONA O RADU I PLATNIH RAZREDA vrednuje rad jednog prosvetnog radnika zato sto je "ODVOJIO SVOJE VREME", zaboravljajuci da to MORA BITI REGULISANO ZAKONOM a ne da zavisi od trenutnog hira ili impresije nekoga ko ima moc u rukama. Ako se ovaj zakon hitno ne promeni, pa se i dalje platni razredi formiraju prema radnom mestu a nagradjivanje "odvojenog slobodnog vremena" bude zavisilo od stepena lojalnosti vladajucoj stranci i impresije nekompetentnih, odlazice i dalje sve sto moze da ode odavde, a samoj drzavi i onima koji ostanu a nisu deo establismenta ili na njegovim jaslama, CRNO SE PISE.

  10. Napravili ste potencijalno koruptivan sistem. Ministar postavlja svoje direkrore koji su politicki podobni, dobri klimachi i nista vise. Onda ce oni po istom principu nagradjivati. Ista vertikala. Svrsishodnije je promeniti ovakvu vladu i ministra.

  11. drzava srbija nema pare da plati ni za osnovni rad ucitelja a kamoli za dodatne aktivnosti. Neka premijerka napravi eksperiment i neka dovede 10 nemackih ucitelja da rade godinu dana za srpsku platu od 400 eur da vidimo koliko su vredni. Pa nebi se ni odazvali na tu ponudu a kamoli da rade. Srpska plata srpski i rad – nemacka plata nemacki i rad. Koliko para toliko i muzike.

  12. Naravno da nije u redu da svi imaju istu platu, slažem se. Medjutim, imam jedno pitanje. Ko će da odredjuje koji profesor ili nastavnik zaslužuje da bude nagradjen? Direktori škola koji se postavljaju po partijskoj podobnosti? Da li će oni nagradjivati samo one koji su podobni? Već smo vidli u Zemunu kako vaše ministarstvo nagradjuje uspešne a nepodobne direktore. U diktaturi nema pravde, sve ostalo je demagogija.

  13. Kaze Brnabic da nemamo sistem koji prepoznaje i nagradjuje najbolje. Slazem se, a kao dokaz navodim vladu Srbije, kao primer negativne selekcije gde se nagradjuju najgori.

  14. Omakne se i rezimu da napise nesto pametno. Naravno u nacelu vredi podrzati stav, s tim da sistem mora imati mehanizam sprecavanja zloupotrebe od strane partije, za pocetak objektivna merila i objektivnost onih koji ocenjuju njihovu ispunjenost, koja nisu pod kontrolom partije.

  15. @Savetnik, slazem se sa vama, ali ovaj sistem, ruku na srce, nije formirao SNS. Generalno, bedan zakon o izborima (proporcionalni, birac glasa za partiju umesto coveka) i potpuna zavisnost lokalnih samouprava od Republike dovodi do naseg trenutnog stanja, centralizovane prosvete i direktiva ministara. Ovo se ne odnosi samo na prosvetu, vec i druge grane kod kojih bi decentralizacija preko glasanja za najbolje kandidate, umesto za zamisljenu listu, dovela i do izbora ili unapredjenja kvalitetnijih ljudi. Kandidat proporcionalne liste ne mora da se plasi nicega do pozicije u sopstvenoj partiji – koju zasluzuje vernoscu. Kandidat vecinske liste iz odredjene izborne jedinice (na lokalnom nivou) mora da se plasi svojih glasaca, odnosno da radi u njihovom interesu, dok mu je partija nebitna, jer moze izaci i kao ““grupa gradjana““. Ovaj zakon treba pod hitno promeniti…

  16. Ako sam dobro razumeo predsednik Vucic i Vi ste proizvod jednog takvog nakaradnog sistema, gde se ne vrednuje zalaganje i trud?

    Jer, gde je program Vlade koji precizno navodi sta ce biti uradjeno u naredne cetiri godine, kako bi mogli da merimo rezultate? "Bolji zivot", "digitalizacija", "pristupanje EU", … su samo opsta mesta. Koliko i kakav bolji zivot, koja, kakva i cega digitalizacija, …

    Ako se zalazete za transparentnost, evo objavite program bilo koje evropske vlade, pa da uporedimo.

  17. Iluzorno je, draga premijerko, govoriti o adekvatnom nagradjivanju bilo koje profesije dok partijski balvani bez adekvatnog obrazovanja i iskustva vode najvaznije resore u zemlji, a i sama premijerka koristi reci kao sto je spin. Nekako sumnjam da ste je pokupili od svojih dragih i strucnih profesora.
    Nego, kome smetaju moji komentari u poslednje vreme, pa ih ne objavljuje?

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.