Nije problem novac nego nedostatak kriterijuma 1kristalna dvorana zrenjanin

U budžetu Zrenjanina za ovu godinu planirano je da se za sport i omladinu izdvoji 630.014.000 dinara. To čini 9,9 odsto ukupnih budžetskih rashoda i izdataka, što naoko nije malo i više je nego što je predviđeno za zaštitu životne sredine

U cifru od 630 miliona dinara spadaju i radovi na drugoj fazi sanacije i adapatacije Gradskog stadiona, funkcionisanje Javne ustanove “Sportski objekti” kao i podrška lokalnim sportskim organizacijama, udruženjima i savezima.

Za ovu poslednju namenu, podršku organizacijama, predviđeno je ukupno 115 000 miliona dinara.

Sport  je visoko na listi prioriteta aktuelne zrenjaninske vlasti pa je nekako logično da je prvi konkurs ove godine gradska uprava raspisala upravo za finansiranje lokalnog sporta.

U prvom pozivu opredeljeno je 75 000 000 dinara.

Sufinansiraće se, prema pozivu, školski sport, sportska rekreacija, takmičarski sport, sport osoba sa posebnim potrebama i Sportski savez grada.

Pod ovim se podrazumevaju projekti iz oblasti školskog sporta, organizacija sportskih manifestacija, programi takmičarskih klubova kao i administrativne usluge u sportskim organizacijama.

„Već godinama se iz gradskog budžeta izdvaja slična suma za finansiranje sporta u gradu. Nije toliko problem iznos sredstava koliko je problem to što nema jasnih kriterijuma po kojima se projekti vrednuju“, smatra Mirjana Grujić, trener u Atletskom klubu “Proleter” i odbornica Demokratske stranke Srbije u zrenjaninskoj skupštini.

Iako većina sportskih radnika već godinama zahteva da se usvoji pravilnik po kom bi se vrednovali klubovi i sportisti, i koji bi bio usklađen sa pravilima Sportskog saveza Srbije i Olimpijskog komiteta, to se nije dogodilo.

„Pravilnik bi jasno utvrdio kome od klubova koliko novca pripada prema rezultatima i time bi se izbegla paušalnost i lični odnosi sa onima koji donose odluke“, smatra Grujić.

Drugi problem je što je ukinuto finansiranje profesionalnih trenera. To je loše, pre svega, za bazične sportove.

„Atletika, plivanje, streljaštvo su sportovi koji zahtevaju profesionalan rad sa takmičarima. To ne može da bude honoran posao. Ovi sportovi nisu zanimljivi sponzorima i klubovi teško opstaju. A u njima treniraju deca koja postižu vrhunske rezultate. I čiji roditelji pune gradsku kasu“, kaže Mirjana Grujić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari