Novi crnogorski ministar zdravlja Budimir Šegrt kazao je da će ubuduće važiti da se u svakoj zdravstvenoj ustanovi u Crnoj Gori, počev od doma zdravlja, preko bolnice, do Kliničkog centra, mora poštovati sigurnost pružanja kvalitetne zdravstvene zaštite. On je, boraveći u Bijelom Polju, u petak razgovarao sa očevima inficiranih beba, nakon što su prekinuli štrajk glađu.

– Dužnost je institucija koje postoje u zdravstvenim ustanovama da rade svoj posao. Veliki je problem u neadekvatnoj komunikaciji između domova zdravlja, bolnica i Kliničkog centra. Uglavnom, najveći je problem menadžment, jer nije za sve kriv novac, veći je problem kada nemate adekvatne ljude, sa kim da završite posao. Koliko se meni čini, bez obzira na to koliko to nominalno izgleda malo, 170 miliona evra budžet je Fonda zdravstva, mislim da se uz dobru organizaciju i bolju komunikaciju u zdravstvenom sistemu neuporedivo više može uraditi, rekao je Šegrt.

Otac preminule bebe Slaviša Knežević kazao je nakon susreta s ministrom Šegrtom da je pokazan moralni i ljudski odnos prema njima. „Ministar se složio da smo bili u pravu, da je doktore trebalo udaljiti sa posla dok se ne završi postupak. Zadovoljan sam, počeo je kako treba, nadamo se da će do kraja svoga mandata završiti onako kako treba“, kazao je Knežević.

Iako je štrajk glađu prekinut, Udruženje „Roditelji“ organizovalo je u subotu protestnu šetnju podrške roditeljima beba u pet gradova, pod sloganom „Za bezbjedna porodilišta“. Više stotina roditelja i djece u Bijelom Polju, Baru, Podgorici, Nikšiću i na Cetinju šetnjom je poručilo da je nedopustivo da ijedan život ubuduće bude prekinut, ponajmanje zbog razloga koji su se desili u bjelopoljskoj bolnici. Roditelji su nadležnima poručili da urade sve kako se slična tragedija, kao ona u Bijelom Polju, više nikada ne bi ponovila i da u tom cilju obezbijede osnovne uslove koji su potrebni za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu novorođenih beba i njihovih majki.

U povorci u Bijelom Polju bili su i članovi porodica beba koje su bile inficirane u novembru prošle godine u bjelopoljskoj bolnici, kao i porodica Knežević čije je novorođenče preminulo. Majka jedne od inficiranih beba Nataša Ignjatović naglasila je da roditeljima mnogo znači ovaj vid podrške.

– Odziv je dobar, a tu su i djeca, zbog kojih sve ovo radimo. Očekujem da će istraga ići brže i da će pravda izaći na vidjelo, da će nas ispoštovati sve institucije sistema i ubrzati svoje postupke u rješavanju ovog slučaja, kazala je Ignjatović.

U ime Udruženja „Roditelji“, Sanela Rovčanin je kazala da se mora hitno raditi na unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite novorođenih beba, te da bi trebalo da budu kvalitetniji uslovi u porodilištima. „Ne smijemo dopustiti da ijedan život bude prekinut, ponajmanje zbog onoga što se dešavalo u bolnici u Bijelom Polju“, poručila je Rovčanin.

Peticija

Nakon protestne šetnje, građani su mogli da potpišu peticiju kojom se traže kvalitetniji uslovi u svim porodilištima. Peticija je od srijede dostupna na portalu Roditelji i može se potpisati onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari