Stanje u područjima koja su tokom prošle nedelje, zbog obilnih padavina, bila suočena sa poplavom, polako se smiruje. Do poplave u Novom Pazaru došlo je zbog izlivanja tri reke: Raška, Jošanica i Trnavica, a prema procenama šteta iznosi između 110 – 120 miliona dinara.


Šef Operativnog štaba za odbranu od poplava Muamer Suljević objasnio je da se ta šteta prvenstveno odnosi na putnu infrastrukturu i puteve duž reka, a velika šteta pričinjena je i na poljoprivrednim površinama. „Oštećene su obale, uništeno je dosta mostova, a kompletno obradivo zemljište u dužini od pet kilometara je takođe uništeno“, objasnio je Suljević i izrazio očekivanje da će šteta od poplave biti sanirana u najkraćem mogućem roku. Formirane su komisije koje su krenule na teren i procenjuju pričinjenu štetu.

Jaka kiša i susnježica koje su padale na području bjelopoljske opštine izazvale su velike probleme onima čije se kuće i imanja nalaze pored rijeka. Nabujale rijeke Lim, Lješnica i Bistrica su se izlile iz svojih korita i napravile dosta štete mještanima čije se kuće i imanja nalaze uz samu obalu rijeka. Mještani kažu da svake godine u proljeće rijeke Lim, Bistrica i Lješnica nadođu i tada mijenjaju svoj tok i izlijevaju se iz svojih korita. Poljoprivrednik iz sela Bistrica Ismet Ličina kaže da se mještani priobalnih naselja snalaze kako znaju i umiju ne bi li sačuvali svoja imanja od poplava.

– Džakove sa šljunkom postavljamo kao branu. Bacamo i olupine auta koje nađemo pored rijeka, stare gume od auta ili otpala debla. Ove godine bojim se da to neće mnogo pomoći. Kiša je jaka i ne prestaje da pada, a evo pada i najavljeni snijeg. Mom komšiji je prošle godine pola imanja odnijela rijeka Bistrica, priča Ličina. Ovakvih primjera ima još. Nabujali potok je odnio put u bjelopoljskom selu Kanje, blizu granice sa Srbijom. U tom selu su stradala mnoga imanja i sve ono što su mještani pripremali za proljetnu setvu.

I u selu Ramčina kod Bijelog Polja potok je odnio štale Stešević Novki, a Sarić Veselin iz bjelopoljskog naselja Lješnica kaže da svaki čas gleda u nebo koliko će još da pada. „A onda spuštam pogled i gledam u rijeku koliko je nadošla“, kaže Sarić. Njegov komšija Zoran Kljajević ističe opasnost od poplava koje prijete svaki put kad je ovakvo nevrijeme i kaže da mještani sami svojim nemarom znaju da zapuše korito rijeke, ali da bi trebalo našto preduzeti prije poplave. „Kad se šteta desi, a toga je bilo i ranije, uzalud se žaliti“, kaže Kljajević.

Nečelnik bjelopoljske Službe za zaštitu Zoran Puletić je kazao da su se četiri ekipe po pozivu građana uputile na ispomoć građanima čije su kuće poplavljenje kao posledica izlijavanja Cerovskog potoka.

– Poplavljene su uglavnom podrumske prostorije u kućama porodica Jovanovića, Koraća i Obradovića. Iz tih kuća trenutno ispumpavamo vodu, a što se tiče inventara, veći dio su domaćini uspjeli sami iznijeti na sigurno, kazao je Puletić.

Domaćinstva u užem priobalju Lima u prijepoljskoj opštini nisu pretrpela ozbiljnije posledice mada se u jednom trenutku činilo da će se ponoviti 2011. godina kada je poplavni talas naneo velike štete na stambenim i pomoćnim objektima kao i poljoprivrednim posedima. Vodostaj Lima je 14. marta vrlo brzo dostigao nivo redovne odbrane od poplava, a već naredne noći i nivo vanredne odbrane od poplava, ali se u relativno kratkom roku povukao u korito tako da je opasnost od ozbiljnijih poplava prošla. Ipak, zbog povećanog vodostaja dve porodice u MZ Brodarevo i jedno invalidno lice u prigradskom naselju Zalug su evakuisani. Nabujali Lim se izlio u nekim naseljima i zapretio kućama koje se nalaze u nivou same reke, a kratko vreme poplavljen je bio stari put za veliko prigradsko naselje Ivanje i deo saobraćajne petlje kod magistralnog mosta u Hašuimbegovića polju.

Poučene skorašnjim iskustvom, nadležne institucije u Prijepolju nisu ništa prepustile slučaju. Predsednik opštine Emir Hašimbegović održao je hitan sastanak sa stručno-operativnim timom za poplave na kojem je ukazano na ozbiljnost situacije i potrebu preventivnog delovanja. Načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije Goran Posrkača ističe da su vatrogasno-spasilački timovi odmah krenuli na teren i obišli 82 domaćinstva za koja je procenjeno da bi mogla biti ugrožena, a svi mostovi i putni pravci bili su pod stalnim nadzorom. U vrlo kratkom roku u Prijepolje je došla specijalizovana ekipa iz Niša za najsavremenijom opremom neophodnom za sprečavanje posledica od poplava. Iako su lokalne reke uglavnom ostale u koritu, zbog neadekvatno postavljenih propusta za odvođenje vode, nabujala Seljašnica ozbiljno je zapretila poljoprivrednim posedima u njenom ravničarskom priobalju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari