Prema odluci organizacionog odbora, Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“, koje se u Požarevcu održavaju od 2. do 7. aprila, otvoriće predstava „Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)“ Biljane Srbljanović, u režiji Slobodana Unkovskog, koju će izvesti glumci Jugoslovenskog dramskog pozorišta. U glavnim ulogama nastupiće: Anita Mančić, Vojislav Brajović, Branislav Lečić i Svetlana Bojković.

Pre izvođenja ove predstave, tradicionalnu „Besedu o glumcu“, govoriće Božidar Đurović, upravnik Narodnog pozorišta Beograd. – Naredne večeri na programu je Beogradsko dramsko pozorište i predstava „Doktor D“ u režiji Gorana Markovića, uz glumačku ekipu koju predvode Dragan Petrović Pele, Boda Ninković i Milica Zarić. „Kanjoš Macedonović“ Narodnog pozorišta Beograd, u režiji Vide Ognjenović, biće izveden 4. aprila, sa Igorom Đorđevićem, Branislavom Lečićem i Predragom Ejdusom u glavnim ulogama – saopšteno je iz organizacionog odbora. „Zvezdara teatar“ nastupa 5. aprila, predstavom „Kumovi“ (na slici) Dušana Kovačevića, sa Predragom Mikijem Manojlovićem, Danicom Maksimović i Branimirom Brstinom. Naredne večeri „Atelje 212“ izvešće „Oca na službenom putu“ Abdulaha Sidrana, u režiji Olivere Frljić, sa Vlastimirom Đuzom Stojiljkovićem u glavnoj ulozi. Poslednje takmičarske večeri na programu je „Važno je zvati se Ernest“ Narodnog pozorišta Beograd, u režiji Nikole Zavišića, čije će glavne likove tumačiti Nenad Stojmenović, Miloš Đorđević i Anastasia Mandić. Selektor ovogodišnjih Glumačkih svečanosti je beogradska glumica Đurđija Cvetić, dok su za članove žirija izabrani reditelji Ljiljana Todorović i Dimitrije Jovanović i pozorišni kritičar Boško Milin. Oni će odlučiti o pobedniku festivala, kome će pripasti statueta Milivoja Živanovića i novčana nagrada od 100.000 dinara. Sve predstave počinjaće u 20 sati, a cena ulaznice biće kao i prošle godine, 500 dinara.

„Glumci su stigli“

U pratećem programu festivala, u holu Centra za kuluturu u Požarevcu biće priređena izložba plakata „Glumci su stigli“ autora Dragog Ivića, dok će u Kostolcu biti izvedene dve predstave, „Nesporazum“ Narodnog pozorišta Beograd i „PR ili potpuno rasilo“ beogradske Ustanove kulture „Vuk Karadžić“.

Traži se karta više

Ulaznice za predstve XVII Glumačkih svečanosti gotovo da nema. One su u ponedeljak puštene u prodaju i već prvog dana za predstave Nije smrt bicikl, Kumovi i Doktor D su rasprodate, a za ostale predstave ima još po nekoliko desetina, koje će se, kako kaže blagajnik u CZK Miroljub Kićanović, do kraja nedelje prodati. Razlog za ovakvo nezapamćeno interesovanje za ulaznicama, prema rečima direktora Centra Aleksandara Lukića, je to što nekoliko godina njihova cena nije menjana, kao i sam kvalitet predstava koje će biti prikazane i koje su ocenjena kao najbolje u najnovijem srpskom pozorišnom repertoaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari