Nikad aktivniji na mrežama: Kako izgleda neobična Vesićeva (ministarska) kampanja 1Foto: Twitter/Горан Весић @sicveO11

Jedno od imena koje se u javnosti ali i stručnim krugovima pominje kao ozbiljan kandidat za budućeg ministra kulture i informisanja jeste Goran Vesić, a svojim objavama na društvenim mrežama Vesić indirektno poručuje da je zainteresovan za to mesto i da ga priželjkuje.

Nakon što mu je funkcija zamenika gradonačelnika Beograda oduzeta, izjavio je da ne razmišlja o svom budućem angažmanu i da će o tome odlučivati neko drugi. Po svemu sudeći, predsednik SNS i Srbije Aleksandar Vučić, koji odlučuje o svim pitanjima vezano za državu mimo svojih ustavnih ovlašćenja, pa tako i o raspodeli funkcija na svi nivoima.

Ipak, ne može ostati neprimećeno da se Goran Vesić, na pojedinim društvenim mrežama poznatiji i kao „sićve 011“, bukvalno nudi za funkciju ministra kulture, objavljujući svoje posete muzejima, knjižarama i podsećajući na svoj „doprinos“ unapređenju kulturnog sadržaja Beograda u poslednjih osam godina, koliko je upravljao glavnim gradom.

Problem je što mesto ministra kulture podrazumeva i mesto ministra informisanja, a Vesić se ni u tom segmentu „nije proslavio“.

Potpisnica ovih redova pokušala je da od Vesića dobije komentar za spekulacije o tome koja ga pozicija očekuje, kao i da li bi sam voleo da bude imenovan za novog ministra kulture i informisanja, ali odgovor nije dobila jer ju je Vesić – blokirao. Kakvu budućnost čeka medijsku scenu Srbije ne karakteriše samo činjenica da „nepodobne“ novinare i medije blokira, već da ni u jednom svom poduhvatu upravljajući Beogradom nije uspeo, ma koliko pokušavao da pokaže suprotno.

Ni sagovornici Danasa ne dele mišljenje da bi Vesić bio dobar ministar informisanja, ili pak, ironično poručuju – bio bi idealan.

Potpredsednik UNS-a Slobodan Ćirić smatra da ministar kulture i informisanja mora da bude osoba izuzetnog obrazovanja, afirmisana u ovim oblastima, dovoljno jaka i ugledna da ne potpadne pod bilo čiji partijski uticaj.

– Najmanje pod uticaj onih koji se tobože zalažu za slobodu medija, a u praksi čine sve da profesionalizam ne preovlada u medijskoj sferi, osoba koja svojim dosadašnjim radom sama po sebi može da doprinese ugledu srpske kulture i ovdašnjih medija. Mislim da sam ovom konstatacijom odgovorio i na pitanje ko, po meni, ne može da bude ministar kulture i informisanja – ukazuje Ćirič za Danas.

Rodoljub Šabić, advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja, kaže za naš da je čuo za mogućnost da Vesić vodi resor kulture i informisanja.

– Mislim da je to realna ideja. Jer, za naše prilike je zapravo logično da neko ko npr. na insistiranje novinarke da odgovori na pitanje o korišćenju gradskog budžeta odgovara “ako hoćete da se raspravljate, učlanite se u stranku pa se kandidujete” ili ko javno preti novinarima da će objaviti sadržinu njihovih mejlova do kojih nikako nije mogao doći na zakonit način, bude ministar zadužen za informisanje i za medije. A na sličan način je logično da čoveku njegovih manira i rečnika, koji stoji iza “tajnog” spomenika Stefanu Nemanji i koji je stvarao privid da vodi nekakvu akciju zaštite kulturne urbanističke baštine dok je vlast u interesu prijateljskih investitora sistematski devastirala vrednu staru ambijentalnu celinu Vračara, brine za našu kulturu. Ili, koji je nezakonito pokušao da žičarom unakazi valjda najvredniji spomenik Beograda – ukazuje naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, ako se tome doda da Vesić nikad ne propušta priliku da komplimentira lik i delo svog šefa, on na pravi način ispunjava sve aktielno dominantne kriterijume da bude ministar.

– Biću iznenađen ako ne bude – zaključuje Šabić.

Nikad aktivniji na društvenim mrežama, Goran Vesić je juče objavio još jedan status vezan za kulturu:

„Prošetao sam do ateljea vajara Miloša Komada da vidim kako napreduje rad na spomeniku Milošu Crnjanskom. Završen je spomenik u glini pa počinje odlivanje.

Ponosan sam jer se spomenik Crnjanskom u Beogradu podiže na moju inicijativu. A mogli su da podignu spomenik i mnogi drugi pre mene. Samo neki su čitali Crnjanskog, a nisu se setili da podignu spomenik, a ima i onih koji nisu ni čitali Crnjanskog.
I to je tako!“, poručio je Vesić, zaboravljajući pritom da na Kalemegdanu već skoro 30 godina postoji spomenik Milošu Crnjanskom. Podignut je 1993. povodom stogodišnjice njegovog rođenja, a delo je vajarke Drinke Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari