Najmasovnije evropsko klupsko takmičenje Kup UEFA, u ovoj fazi većLiga UEFA, ove sezone, kada je rečo ekipama koje su uspele da se domognu grupnog dela, bez ikakvog precenjivanja, može stati rame uz rame sa onim najelitnijim – Ligom šampiona.

Sudeći prema imenima klubova i sastavu grupa, biće ovo jedan od najuzbudljivijih, najneizvesnijih i najjačih UEFA kupova u istoriji ovog takmičenja. Svakako najveće ime evropskog fudbala jeste italijanski Milan, koji je nosilac grupe E i koji će za rivale u grupnoj fazi imati Herenven, Bragu, Portsmut i Volfsburg. Iako su rosoneri apsolutni favoriti u ovoj grupi i uopšte za podizanje pehara, borba za preostala dva mesta koja će voditi u drugu fazu biće više nego oštra.

Grčki šampion Olimpijakos je do Lige UEFA stigao pošto je najpre eliminisan iz trke za Ligu šampiona, a u ovom takmičenju svrstan je u grupu B, u kojoj su i Benfika, Galatasaraj, Herta i Metalist. Ovo je ujedno i grupa u kojoj nastupa najviše srpskih internacionalaca – Predrag Đorđevići Darko Kovačević(Olimpijakos) sa jedne, Marko Pantelići Gojko Kačar (Herta) sa druge, a Aleksandar Trišović, Milan Obradovići Marko Dević(Metalist) sa treće strane, vodiće veliku borbu za prolazak u šesnaestinu finala.

Po imenima klubova koji su se tu našli najslabije verovatno zvuči grupa G, u kojoj je najzvučnija Valensija, međutim, ne treba sumnjati da će i ostala četiri rivala dati sve od sebe za prolaz dalje. Kopenhagen je prošle sezone bio učesnik Lige šampiona i prilično je namučio aktuelnog evropskog prvaka Mančester junajted i ne treba sumnjati da će i ovde biti težak oponent.

Totenhem je uspeo da se plasira u Ligu UEFA, Huande Ramos je bar za sada sačuvao mesto menadžera, ali čovek koji je sa Seviljom 2006. godine osvojio ovo takmičenje sigurno bi želeo da takav uspeh ponovi. Za to će mu, pre svega, biti potrebni dobri rezultati protiv moskovskog Spartaka, Udinezea, zagrebačkog Dinama i NEK Nijemegena, verovatno najmanje poznatog od svih učesnika Lige. Sigurno je da ne treba zanemariti ni preostale dve grupe, F i H, u kojima bi glavnu rečtrebalo da vode HSV, Ajaks, CSKA i Fejenord.

Prvo kolo grupne faze na rasporedu je 23. oktobra, dok je finalni mečzakazan za 20. maj iduće godine i igraće se u Istanbulu, na stadionu Šukru Saračoglu.

 

Srpski internacionalci u Ligi UEFA

Ove sezone će u Ligi UEFA, osim Partizana kao jedinog srpskog kluba u ovoj fazi takmičenja, Srbiju predstavljati 18 internacionalaca. U grupi A u ekipi Šalkea nastupa Mladen Krstajić, u grupi B je čak sedmorica Srba – Predrag Đorđevići Darko Kovačević(Olimpijakos), Marko Pantelići Gojko Kačar (Herta), Aleksandar Trišović, Milan Obradovići Marko Dević(Metalist). U grupi C, u kojoj je i Partizan, Ivica Dragutinovićbrani boje Sevilje, Milan JovanovićStandarda, Danijel Ljuboja Štutgarta, a Nenad KrstičićSampdorije. Aleksandar Lukovićće u grupi D biti usamljen, dok u E nema srpskih internacionalaca. U F boje Ajaksa brani Miralem Sulejmani, u grupi G za Valensiju igra Nikola Žigić, a za BrižDušan Đokić. I konačno, u grupi H za CSKA nastupa Miloš Krasić, dok boje Poznanja brani Ivan Đurđević.

Grupe Lige UEFA

GRUPA A: Šalke, PSŽ, Mančester siti, Rasing, Tvente.

GRUPA B: Benfika, Olimpijakos, Galatasaraj, Herta, Metalist.

GRUPA C: Sevilja, Štutgart, Sampdorija, Partizan, Standard.

GRUPA D: Totenhem, Spartak Moskva, Udineze, Dinamo Zagreb, NEK.

GRUPA E: Milan , Herenven, Braga, Portsmut, Volfsburg.

GRUPA F: HSV, Ajaks, Slavija Prag, Aston Vila, Žilina.

GRUPA G: Valensija, Briž, Rozenborg, Kopenhagen, Sent Etjen.

GRUPA H: CSKA Moskva, Deportivo, Fejenord, Nansi, Poznanj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari